FBI: egyre több a netes bűneset

Vágólapra másolva!
A számítógépes kémkedés és a személyes adatok tolvajlása az elmúlt év során a korábbinál érezhetően több esetben történt meg, több tízmillió dolláros kárt okozva az Egyesült Államokban, közölte az FBI kiberbűnözéssel foglalkozó részlege szerdán.
Vágólapra másolva!

A Szövetségi Nyomozóhivatal igazgatóhelyettese, Shawn Henry a Reutersnek úgy nyilatkozott, a szervezett bűnözők az interneten keresztül potenciális áldozatok millióit érhetik el. Henry elmondása szerint mintegy kéttucat országból kiemelkedően nagy számú támadás érkezik amerikai cégek és kormányzati szervek hálózatai ellen. Bár a vezető magukat az országokat nem nevezte meg, az amerikai hírszerző szervek már korábban aggodalmukat fejezték ki Oroszország és Kína Amerika ellen irányuló elektronikus kémtevékenysége kapcsán.

Az amerikai szövetségi ügynökök a számítógépes bűnözés visszaszorítása érdekében a nemzetközi bűnüldöző és hírszerző szervekkel is együttműködnek, mivel az ilyen jellegű bűncselekmények száma növekvő tendenciát mutat. Az igazgatóhelyettes szerint leginkább a botnetekkel, vagyis a bűnözők által készített kártékony programokkal távirányíthatóvá tett PC-k csoportjával végrehajtott támadások aránya növekedik leginkább, ezeket egyarány lehet adattolvajlásra, vagy egy-egy szerver elérhetetlenné tételére alkalmazni. A másik egyre népszerűbb támadási forma a "spearfishing", melynek során crackerek megszerzik vállalatok dolgozóinak e-mail címlistáját, majd hivatalosnak tűnő üzeneteket küldenek ki számukra, amelyekben bizalmas információkról tudakozódnak. Shawn Henry szerint a kiberbűnözők már a Wall Streetet sem kímélik, bár tevékenységüknek nincs köze a mostani gazdasági válsághoz. Ugyanakkor az internetes bűnözők tízmillió dolláros károkat okoztak például azzal, hogy online tőzsdei szolgáltatásokat használók eléréseig feltörve egyébként nem kelendő részvények árfolyamát tornázták fel.

Az FBI internetes bűnözéssel kapcsolatos panaszokat fogadó részlegéhez 8 évvel ezelőtti megalapítása óta 1 millió reklamáció érkezett internetes bűnesetekről, jelenleg havi 18-20 ezer ilyen esetet regisztrálnak havonta - közölte Henry.