A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Ezen a héten egy olyan remek szoftvert ajánlunk letöltésre, amivel bármikor létrehozhat egy D: meghajtót a C: mellé, vagy a meglévő partíciók méretét is utólag átállíthatja - erre eddig javarészt fizetős szoftvert lehetett csak használni. Emellett nagy tudású képszerkesztő, és -rendszerező alkalmazást, a Gears of War akciójáték orosz klónját, daruszimulátort és egy kevés agymunkát igénylő alien-gyilkolós játékot kínálunk letöltésre.
Vágólapra másolva!

EASEUS PARTITION MANAGER

Forrás: [origo]

A szoftver teljes verziójának letöltése (8MB)

Hétvégi listánk első helyére került, mivel az utóbbi idők egyik legnagyobb dobása ez az ingyenes segédprogram, amely bármely otthoni felhasználó számára kapóra jöhet a Norton fizetős Partition Managerének ingyenes alternatívájaként. A szoftverrel Windows XP, Vista vagy 2000 operációs rendszer alatt lehet a telepítést követően is állítgatni a merevlemezen lévő partíciók tulajdonságait. Gyakorlatiasabban szólva például ha csak C: meghajtó van a gépen, utólag is létre lehet hozni mellé akár egy D:-t, ha pedig valamelyik szűkösnek bizonyulna, utólag is át lehet méretezni. Bár az alkalmazás otthoni használatra ingyenes változata némileg gyérebb tudású a fizetős verziónál, egy átlagos internetező számára ez is elegendő képességekkel bír, ki lehet váltani vele a fizetős szoftvereket. Minden Windowson ott a helye.

KRAN SIMULATOR 2009

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (német nyelvű, 127MB)

Erre a játékra is leginkább a hiánypótló jelző illik, a Kran Simulatorban ugyanis egy virtuális daruskocsi vezetőfülkéjébe ülhet be a játékos. Bár a program német nyelvű, ez vajmi kevés nehézséget okoz a használatban, elég ha tudjuk, hogy az emelő mozgatásához a kurzormozgató billentyűket, a csőrlő felhúzásához és leengedéséhez pedig a Page Up/Page Down billentyűket kell használni. A letölthető demó verzióban egy előre épített elemekből épülő ház elemeit kell a helyükre emelnie a játékosnak.

THESEUS - RETURN OF THE HERO

Forrás: [origo]

A játék teljes verziójának letöltése (31MB)

Egyszerű kétdimenziós játékmotorjának köszönhetően az izometrikus nézetben játszható Theseus gépigénye igen alacsony, még egy irodai számítógépen is lehet játszani vele, egyedül arra érdemes figyelni, hogy telepítésekor felkínálja egy Internet Explorer-eszköztár installálását, de ez a program használatához nem szükséges. A játékban egy repülővel a semmi közepén lezuhanva főhősünkkel az erdő mélyéről támadó békaszerű undok teremtményeket kell a másvilágra küldeni, akik általában jelentős túlerőben érkeznek, így a ravaszt szinte folyamatosan behúzva kell tartani a fegyveren. Túl sok gondolkodást nem igénylő, több eltérő környezetben játszódó lövöldözős játék, amelynek készítői még arra is gondoltak, hogy indításkor gyerekbarátabb (?) zöld színre lehet váltani a programban gyakran a fél képernyőt betöltő virtuális vért.

COLLAPSE

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (orosz nyelvű, 350MB)

Orosz fejlesztők összemixelték a S.T.A.L.K.E.R.-t, a Gears of War-t és a God of War-t: az eredmény egy rendkívül dögös akciójáték, a Collapse lett, amelyben a harmadik személyű lövöldözés mellett a közel merészkedő ellenfelekkel látványos pengeharcba is keveredhetünk rasta hajviseletű főhősünkkel. Sajnos a letölthető demó egyelőre kizárólag orosz nyelvű változatban érhető el, ennek ellenére a fenti játékokat kedvelőknek mindenképpen érdemes letölteniük ezt a játékot (a telepítés a fentről a második szövegre kattintva indítható el). A gépigény közepesen magas, egy irodai PC kevés a futtatáshoz, de szerencsére erőműre sincs szükség, az irányítás a szokásos W, A, S, D + egér kombinációval történik, a tárgyak felvétele az E-vel, guggolni a Ctrl-lal lehetséges, míg a Shifttel szikrákat bocsát ki a főhős, Rodan, amellyel megbénítja a másik dimenzióból érkezett szörnyeket és harcosokat.

PICTOMIO

Forrás: [origo]
A szoftver teljes verziójának letöltése (10MB)

Egy nem túl ismert, de gyakorlatilag minden fontos funkciót tartalmazó képszerkesztő és fotórendszerező szoftver a Pictomio, amely leginkább a Google Picasájához hasonlít - egyetlen hátránya, hogy még nem tud magyarul. Indítását követően a baloldali könyvtárstruktúrában lehet kiválasztani a feldolgozni kívánt képfájlokat, ezekre kattintva alapesetben az olyan rendezési funkciók érhetők el, mint például a fotók értékelése, vagy a kommentár (Annotation). Különösen jól használható az egér görgőjével aktiválható zoom, iletve a kép feletti menüsorban elérhető Carrousel, amelyben 3D-ben lehet böngészni a fotók között, míg a Map fülre kattintva geotaggelni lehet a képeket: akár a Google Mapset, akár a Microsoft Live Maps digitális térképét használva be lehet táplálni egy fotó készültének helyszínét, melyet a program a képfájl EXIF információi közé is lement. A képen a jobb egérgombbal kattintva egy sor egyéb funkció is elérhető, ezek egyike a pictoGEO, amellyel a GPS-koordinátákkal ellátott fotókat lehet bejárni egyfajta virtuális túraként.