A cipő töltheti fel a mobil kütyüket

Vágólapra másolva!
A japán NTT cég már prototípust is készített azokból az elektromos generátorként is funkcionáló lábbelikből, amelyek séta közben képesek ellátni energiával viselőjük mp3-lejátszóját.
Vágólapra másolva!

A hordozható ketyerék árammal való feltöltését biztosító cipők talpába apró tartályokat építettek, ezekből egyikéből minden lépés során víz áramlik a másikba, ami egy apró turbinát hajt meg a lábbeli belsejében, ez pedig elektromos áramot állít elő. Az NTT sajtóközleméne szerint az így keletkező energiát akkumulátorban lehet raktározni, vagy egy, a cipőből kivezetett kábellel lehet elvezetni.

A japán kutatók által készített prototípus annyi áramot képes előállítani, hogy arról egy átlagos hordozható zenelejátszót is működtetni lehet, egy mobiltelefon feltöltéséhez egyelőre nem elegendő. Az NTT reményei szerint a cipőbe épített generátor akár már 2010-ben a boltokba kerülhet, és remélhetőleg addigra az mp3-lejátszókhoz képest dupla fogyasztással bíró mobiltelefonok energiaellátását is képes lesz megoldani. A további célok között szerepel a talpba épített generátor további miniatürizálása is. Várakozások szerint a töltőként is funkcionáló lábbelik csak párezer forinttal kerülnek majd többe a hagyományos típusoknál.