Vágólapra másolva!
A Sims alkotójának legújabb játéka nem mindennapi szórakozást kínál Brian Eno remek zenéjével aláfestve. A Spore-banegy egysejtű lénnyel vághatunk benne neki az evolúció rögös lépcsőit végigjárva az univerzum meghódításának. Vajon egy ormány, karom vagy épp egy nehéz páncél segít jobban a fejlődésben? 
Vágólapra másolva!

Mielőtt tesztelőnk készhez kapta magát a játékot, Hamburgban találkozott a sokak által ismert Sim City és a Sims játékok fejlesztőjével, a videojátékok Steven Spielbergjével. A Sims-ből, illetve annak kiegészítőlemezeiből több mint százmillió példány fogyott világszerte - egy ilyen siker után nem meglepő, hogy kiadója, illetve a játékpiac összes szereplője sztárként tekint az ötvenhez közelítő Will Wright-ra.

Egy újabb milliárd dolláros ötlet

Valószínűleg a Sims hatalmas sikere után Will Wright akár a telefonkönyvből is készíthetne játékot, a kiadója arra is vevő lenne - ezt meg is erősítette beszélgetésünk során. "A Sims ötletét nem volt egyszerű eladni, egy babaház-jellegű játékkal annak idején nem igazán tudtam fellelkesíteni az Electronic Arts vezetőségét. A Spore esetében már sokkal egyszerűbb volt a helyzet. Ugyan egy szót sem értettek abból, amit előadtam nekik, de azt mondták, persze, csináljuk." - fejtette ki kérdésünkre Will Wright. Nem csoda, hogy az amúgy tapasztalt szakemberek sem fogták fel elsőre a játékot, mivel a Spore-t nem könnyű bármilyen létező kategóriába besorolni: a különböző evolúciós fázisokat különböző játékmódként tálalja a játék.


Egysejtűként kezdünk a játékban

Legújabb játéka, a pénteken magyar nyelvű változatban is megjelent Spore komoly elvárásoknak kell megfeleljen, és témáját tekintve az alapkoncepcióval rögtön a csillagos eget célozta meg: az istenszimulátorok után most az evolúció feldolgozása került sorra. A játék kezdetén egy aszteroida csapódik be egy bolygó óceánjába, abból egy kis egysejtű kerül a vízbe, hogy megkezdje élete legnagyobb kalandját. Ennek során előbb szerves lénnyé alakul, majd lábakat növesztve felfedezi a szárazföldet, ahol a hozzá hasonló lényekből előbb kisebb törzset, majd egész civilizációt alakít, és végül, több millió évnyi fejlődés után megkezdi az egész univerzum meghódítását is - minden persze a játékos feladata. A Spore-t nem könnyű bármilyen létező stílusba sorolni, a különböző evolúciós fázisokat különböző játékmódként tálalja, ráadásul a divatnak megfelelően különböző közösségi szolgáltatások is belekerültek a fejlesztés hosszú évei során.

Kezdőknek és profiknak egyszerre szánják

A Sims sikerét azzal sikerült megalapozni, hogy a program nem a játékosok kemény magját célozta meg, az igazi életet leképező virtuális babaház, a karrierépítés, lakberendezés, de a szerelmi szál sem maradt ki belőle. A nappalit, az étkezőt vagy a fürdőszobát szabadon lehet berendezni, a kreativitás ilyen formán való kiélésének lehetősége a női nem képviselőit, és általánosságban a játékok világát kevésbé ismerőket is elbűvölte.

Ehhez képest a Spore alapötlete jóval komplexebb, azonbann Will Wright elmondta, a a játék fejlesztésének utolsó két évében számtalan olyan tesztelőt is bevontak, akiknek semmilyen, vagy csak minimális tapasztalata volt a játékok terén, illetve Sims-rajongókkal is kipróbáltatták azt. Elmondása szerint a készítők nagyon sok ötletet felhasználtak a tesztelők visszajelzéseiből, a játékosok boldogulását pedig egy bármikor bekapcsolható oktatófelület segíti, nehézségi fokozatból pedig három szint is választható: ebből a legkönnyebbet a Sims-őrülteknek szánják, a legkeményebbet pedig a stratégiai játékok fanatikusainak.

Forrás: [origo]
Karok, lábak, szarvak - minden ami kellhet

Saját lények, járművek, házak

A kreatív játékosok különböző szerkesztő eszközökkel alakíthatják át lényüket, szabhatják testre törzsük épületeit és járműveit is. A lények átalakítását már a játék megjelenése előtt ki lehetett próbálni, a készítők két hónappal a Spore megjelenése előtt elérhetővé tették a program első fázisában használható Lénylabor modult.

A modul kiadása kettős célt szolgált, egyrészt így a program megjelenésekor fajok millióitból válogathattak az internetes Spóropédiát megnyitó játékosok, másrészt előzetes tesztül szolgált a Spore ötlete számára. Pár hét alatt kétmillió lényt töltöttek fel a játékosok, mostanra ez a szám három és fél millióra bővült. A Lénylabort próbálgatók teremtő képzeletét semmi sem fogta vissza, a számos egyedi ötlet mellett Homer Simpson és több száz különböző nemiszervre hasonlító lényt töltöttek fel a programból a gyűjtőhelyül szolgáló Sporepediába és a YouTube-ra.

Gyengébb PC-n is indulhat az evolúció

Pozitívum, hogy a játék hibrid lemezen érkezik, windowsos PC-re és Macre egyaránt telepíthető. A program nem a csúcsminőségű grafikával próbál hódítani, ez a kevésbé erős konfigurációval, vagy akár laptoppal rendelkező játékosoknak kedvez, a Spore a jó pár éve piacra dobott, vagy alaplapra integrált, kisebb teljesítményű videokártyákkal is elfut.

A kalandok kezdetén a játékosnak meg kell határoznia, növény-, vagy húsevő lényt szeretne nevelgetni, noha a későbbiekben az emberhez hasonlóan mindenevővé is válhat - bár ezt a képességet csak szép lassan lehet elérni. Gyakorlatilag minden egyes döntésnek hatása van a kreatúra, valamint a hozzá hasonló életformákból kialakuló közösség sorsára.

A szárazföldi léthez lábak kellenek

Miután megérkezünk bolygónkra, az óceán vízében kell úszkálnunk, és alapvetően csak annyi a feladatunk, hogy a preferenciánknak megfelelő táplálékot gyűjtsük be, illetve, hogy további meteordarabkákat találjunk, melyek a lényünk fejlődéséhez szükséges újabb "alkatrészeket" rejtenek magukban. Ezekkel felgyorsíthatjuk lényünk mozgását, de akár különféle fegyverként használható testrészekkel is felszerelhetjük, ha védekezésre, vagy akár a támadásra szeretnénk koncentrálni. Minél több ún. DNS-pontot kell összegyűjteni: egyrészt ez kell ahhoz, hogy a játékos eljusson a fejlődésének következő fázisára, másrészt ezekkel különböző extra felszereléseket, szervet lehet vásárolni.

Forrás: [origo]

Szép lassan, de fejlődünk

A lény további alakításához hívni kell egy fajtársat, akivel nagyon gyorsan nagyon szerelmesek lesznek: ha ez megtörténik, a játékos a Lénylaborba kerül, ahol az idő haladtával egyre több fajta szerv közül választva alkothatja meg az utódot. Amint eléri a vízben úszkáló, amőbaszerű állatka fejlődésének csúcsát, egyetlen gombnyomással elindulhat a szárazföldre, ehhez persze a laborban előbb ki kell választani egy vagy több pár szimpatikus lábat. A sejtfázis elhagyásakor a szoftver osztályozza a játékos viselkedését: ha például egyetlen lényt sem ölt meg, pacifista besorolást kaphat.

A falkához bárki csatlakozhat

A szárazföldi fázisban már saját falka életre keltésére is lehetőség van, ehhez a bolygó felszínén megismert, a program által minden alkalommal véletlenszerűen legenerált lények közül bárki csatlakozhat. Végtagokat és más testrészeket a földön heverve lehet fellelni, ezek a lényfázisban fontos szerephez jutnak, mivel meghatározzák, milyen gyorsan képes haladni a játékos, vagy mennyire erős. Ekkor már a viselkedésmódok is komoly szerephet játszanak: ki-ki maga határozhatja meg, kivel akar barátságosan, kivel pedig támadólag fellépni. A viselkedésmódokhoz különböző képességek társulnak, ha sokat barátkozunk, akkor például felhasználhatjuk az éneklés, az elbűvölés vagy tánc tudományát: persze ebben az esetben nem mindegy, hogy milyen szájjal, lábbal látjuk el lényünket, egy rút szörnnyel nem sok sikerrel járunk ebben a szerepben. Saját lényét a játékos saját ízlése szerint alakítgathatja egészen addig, amíg a DNS-pontszáma engedi. Az online közösségi funkció lehetővé teszi, hogy a Spore-ozó barátoknak néhány klikkeléssel átküldje a játékos saját kreálmányá, akiknek bolygóján az az előzetesen belé plántált preferenciák szerint fog viselkedni.

A végső cél: a kozmosz

Ha már elég lénycsapatot hódítottunk meg - akár barátilag, akár erővel - újabb lépcsőfokot léphetünk az evolúciós fejlődésben, és újabb játékmód következik. Lényünk intelligenciája tovább fejlődik, és a tűz felfedezésével egy időben megalapítja első törzsét, amely azután békés vagy erőszakos úton el kell érje, hogy a bolygó első civilizációjává váljon.

Forrás: [origo]
Nyűgözzük le a szép szeműt!

A nagy különbség az előző játékmódokhoz képest, hogy itt már nem csupán egy, hanem csapatnyi lényt kell irányítani leginkább a valós idejű stratégiai játékokéhoz hasonló módon, s ekkor persze a nyersanyagtermeléssel és az ehhez hasonló tennivalókkal is törődni kell. Tesztelőnk benyomásai szerint innen aránylag gyorsan el lehet judni a civilizációs fázisig, ahol már saját várossal rendelkezünk, és a cél a világ meghódítása. Ehhez már saját járműparkot a kulcs, persze nem árt sokszor jól lakatni a lényekeg, valamint gondoskodni boldogságukról - például egy szórakoztatóközponttal. A Spore legbonyolultabb, ám legizgalmasabb résszel zárul, ekkor már a civilizáció által kifejlesztett űrhajót kell navigálni, amellyel megindulhat a kozmosz felfedezése, vagy éppen leigázása, tetszés szerint.


Szárazföldi lényként barangolva

A siker garantált

A kérdés, amire nem kaptunk választ a játék atyjától sem, hogy ez a sok játékmód, szerkesztő és egyéb lehetőség hogyan állhat össze egységes játékélménnyé. Az is elképzelhető, hogy a koherens játék megalkotása nem is volt cél, hiszen az egyes részek minden igényét kiszolgálják a DNS-ekkel legózni vágyó, lényt építeni akaró, törzsi-stratégiai programokat kedvelő játékosnak. Mindenesetre, tesztelőnk elárulta, hogy amint meghódítja az univerzumot, újrakezdi a játékot, és ezúttal nem táncolgatással fogja elbűvölni az ellenséget, hanem kemény kézzel építi majd civilizációját - ez is jelzi, hogy a fejlesztők elértél céljukat.

A Spore magyar nyelvű, windowsos és maces verzióját tartalmazó DVD-jét 13 ezer forintért lehet megvásárolni a boltokban, de a játék leegyszerűsített, átdolgozott verziókban Nintendo DS-re, iPod Touchra és iPhone-ra is elérhető lesz.

Tóth Tibor