Megírták a játékosok tíz pontját

Vágólapra másolva!
A videojátékosok szabadságjogait tartalmazó dokumentummal lepte meg vásárlóit a Stardock kiadóvállalat. A tízpontos lista életbe lépése biztosan boldoggá tenné a PC-s játékosok többségét.
Vágólapra másolva!

A Stardock tíz pontja érinti az összes klasszikus problémát, ami egy-egy új szoftverrel kapcsolatban felmerülhet. A kiadásuk után még évekig javítgatott és néhol még mindig játszhatatlan játékok, a teljesen feltelepített, de a CD-t még mindig pörgető programok mellett a gépet károsító trükkös másolásvédelmek ellen is fellépne a kiadó.

A PC-s játékosok védelmében hozott intézkedésekre azért van szükség, mert a konzolos piactól eltérően ezeket a szoftvereket nem ellenőrzi semmiféle szervezet. A saját játékgépeket gyártó Sony, a Microsoft és a Nintendo által elvégzett minőségi kontroll garantálja, hogy teljesen játszhatatlan alkotások ne kerüljenek a nagyközönség elé.

Íme a tíz pont:

  • A játékosnak joga van, arra hogy visszavigye a számítógépén nem működő játékot, és visszakapja annak teljes árát.
  • A játékos elvárhatja, hogy a játékokat befejezett állapotban adják ki.
  • A játékos elvárhatja, hogy lényeges újításokat tartalmazó frissítések jelennek meg a játék megjelenése után.
  • A játékosnak joga van arra, hogy a játékok letöltő kliensek és frissítő szoftverek futtatása nélkül is elinduljanak, a játék legyen azonnal játszható.
  • A játékosnak joga van elvárni, hogy a feltüntetett minimális rendszerkövetelményekkel rendelkező gépen a program megfelelően fusson.
  • A játékosnak joga van elvárni, hogy a játék ne telepítsen rejtett meghajtóprogramokat vagy egyéb feltételezhetően káros szoftvert a játékos jóváhagyása nélkül.
  • A játékosnak joga van letölteni az általuk megvásárolt játékok legfrissebb verzióját bármikor.
  • A játékosnak joga van arra, hogy a fejlesztők és a kiadók ne potenciális bűnözőkként tekintsenek rájuk.
  • A játékos megkövetelheti, hogy az egyjátékos üzemmód játszható legyen aktív internetkapcsolat nélkül is, a szoftver ne kényszerítse őt csatlakozásra minden egyes játék alkalmával.
  • A játékosnak joga van arra, hogy a merevlemezére telepített programokkal a CD/DVD lemez behelyezése nélkül is tudjon játszani.

A játékosok jogairól szóló anyag komoly vitát indított a videójátékokkal foglalkozó sajtóban. Brad Wardell, az Edge Online újságírója üdvözölte a dokumentumot, sőt a befejezett játékokról és frissítésekről szóló részt még pontosítaniuk is sikerült. Wardell szerint a játékosok olyasfajta támogatást várnak el a készítőktől és a kiadóktól, mint azt más kereskedelmi programok megvásárlása esetén is kapnak.

A Rock Paper Shotgun kritikusabban közelített a kis kiadó által meghirdetett szabadságjogokhoz. A blog szerint a tartalmas frissítések elvárása mérnökies gondolat, a játékát művészi produktumnak tekintő alkotó valószínűleg lezárt egésznek tekinti az általa elmesélt történetet. Ugyanakkor a játékosblog is jó, de néhol kidolgozatlan ötletnek tartja, a tíz pontos listát. Ha pedig a játékosok jogai körüli vita tovább folytatódik, azzal biztosan jól járnak a videojátékokat kedvelők.

A kalózok és a kiadók harca, ami miatt főleg a szoftvereket megvásárlók szenvednek, vezetett már vicces helyzetekhez. Legutoljára az Ubisoftnak sikerült egy kalózok által kiadott törőprogramot hivatalos javításként letölthetővé tenni.