Kiszivárgott, mit tud majd a Google mobil

Vágólapra másolva!
Egy közepesen erős, se nem üzleti, se nem átlagfelhasználónak szánt, teljes billentyűzettel ellátott érintős mobilt várhatunk, minden eddiginél kezesebb Google-alkalmazásokkal: egyelőre ennyit tudni a ma este bemutatásra kerülő első androidos modellről.
Vágólapra másolva!

A Google és a T-Mobile ma este mutatja be Amerikában az első Google mobilt, vagyis az első olyan készüléket, amely a Google Android mobil operációs rendszerét futtatja. Az internetes vállalat tavaly novemberben indította útjára az Androidot, amelyhez egy sor mobilgyártó csatlakozott, mindeddig azonban egyik sem produkált piacképes modellt.

A most bemutatásra kerülő készüléket a tajvani HTC gyártja és a T-Mobile forgalmazza majd, európai bevezetéséről egyelőre nincs szó. A HTC mindeddig olyan mobilokat és PDA-telefonokat gyártott, amelyek a Windows Mobile operációs rendszert használták, és elsősorban az üzleti felhasználókat célozták meg. A T-Mobile rendszerint saját márkanév alatt hozta forgalomba ezeket a modelleket, így az együttműködés nem új keletű.

Forrás: [origo]
A HTC Dream, avagy a G1-es

A szaksajtóban csak G1-esnek nevezett androidos modell az interneten megjelent fotók alapján külsőre a HTC korábbi munkáira emlékeztet majd. A Dream kódnevet viselő készülék a kiszivárgott felvételek tanúsága szerint meglehetősen vaskos, és igen csúnyácska a maga sötétszürke műanyag borításával. A modell a specifikációk terén sem emelkedik ki jelentősen a mezőnyből: 480x320 pixeles felbontású, hagyományos, vagyis nem két ujjal kezelhető HVGA érintős képernyője van, 8 gigabájt memóriája, és 3,2 megapixeles kamerája.

A készüléknek egy alulról kicsúsztatható qwerty-billentyűzete van, és GPS is került bele, amit a Google Maps és más helyfüggő szolgáltatások - például a helyi keresés - is kihasznál majd. A mobilt a tervek szerint éppen ezek a fejlett szoftverek tehetik majd vonzóvá: Andy Rubin, az Android-projekt feje egy fejlesztői konferencia keretében már felfedte ezek néhány trükkjét, amiről többek közt a CNet is beszámolt, illetve a TMoNews blog szivárogtatott ki sok specifikációt.

Látványos és kezes Google-szoftverek

Forrás: [origo]
Ilyen lesz a billentyűzet TMoNews blog

Mindezek alapján a telefonról nagy vonalakban elmondható annyi, hogy az eddigi legteljesebb Google-élményt nyújtják majd, ami mobilon elérhető, a készüléken például egy kattintással lehet majd keresést indítani, lesz rajta Gmail, Calendar (a Google naptára), YouTube és Google Talk, amellyel nem csak chatelni, hanem telefonálni is lehet, ha van internetkapcsolat. Fontosabb részleteket eddig csak a szintén elmaradhatatlan Google Mapsről mutatott be Rubin: a navigációs szoftvernek beépített iránytűje is lesz, ezzel képes forgatni a képet, és saját szerkesztésű útvonalat is lehet majd benne tárolni. A mobil természetesen 3G-s, de még nem tudni, lesz-e benne wifi.

A TMoNews szerint videót felvenni nem lehet majd a készülékkel, csak fotózni, és sztereó Bluetooth csatlakozója sem lesz a vezeték nélküli fülhallgatókhoz.Az Android tervezői az üzenetkezelést egyesítették, vagyis egy helyen listázza majd a telefon az összes e-mailt és az sms-t, az Amazon.com pedig egy iTunes-hoz hasonló zeneáruházat tervez rá. A harmadik fél által készített szoftvereket, mint az már korábban kiderült, egy egységesített letöltőközpontból szerezhetik majd be a felhasználók, amelynek neve Android Market.

Az iPhone kezelőfelületét egyedivé tévő multitouch (két ujjal kezelhető) interfész bevezetéséről Andy Rubin csak annyit mondott, hogy az bármelyik későbbi modellbe bekerülhet, ahogy kihozza egy hardvergyártó a saját megoldását. Maga Rubin nem hiányolta ezt a technológiát, és a készülék grafikus kezelőfelületét úgy alakították ki, hogy az a hagyományos érintős vezérléshez igazodjon.

Se nem üzleti, se nem civil

Az Android platform legnagyobb ígérete az, hogy a készüléket számtalan okos funkcióval tudják majd felruházni a fejlesztők, de azt még nem lehet tudni, hogy mennyire adnak nekik szabad kezet a mobilszolgáltatók. A Strategy Analysts szerint a Google mobil akár jobban is fogyhat majd, mint az iPhone: az elemzőcég becslései szerint ez év végéig 400 ezer darabot is eladhatnak belőle. A hírek szerint a gyártó 700 ezer darabos készlettel készül a premierre.

A G1-es viszont van, amiben így első pillantásra is alulmarad az Apple mobiljával szemben. Míg az iPhone eredendően a hétköznapi felhasználókat célozta meg, addig az első Google-mobilt üzleti telefonként azonosítják, és a külső kialakítása is ennek felel meg inkább, nem annyira az átlagember igényeihez igazodik (nem is beszélve az iPhone-hoz képes otromba designról). Az üzleti felhasználók szemében viszont komoly hátrányt jelenthet, hogy a készülékre első körben csak a Google saját levelezőszolgáltatását integrálták, és nem lehet Outlook Exchange e-mail-szerverrel szinkronizálni, ami az Apple mobilján már megoldott.