Kínában elfogyhatnak az internetcímek

Vágólapra másolva!
Sajtóhírek szerint jelentősen megcsappant a jelenleg elterjedt technológia által biztosítható internetcímek száma Kínában, becslések szerint a jelenleg rendelkezésre álló spektrum csupán 830 napra elegendő. A problémára az IPv6 technológia bevezetése nyújthat megoldást.
Vágólapra másolva!

Az elfogyó kínai internetcímek problémája egy Kínában megtartott szakkonferencián merült fel, ahol elhangzott, hogy az ország számára kiosztott címtartomány 80 százaléka már használatban van. Amennyiben az IP-címek felhasználásának üteme a jelenlegivel azonos mértékben folytatódik, a maradék 20 százalék a kínai internetes infrastruktúrát elemző CNNIC szervezet kalkulációi szerint már csak 830 napra lesz elegendők. Ha a jelenleg elterjedt IPv4-es rendszerben használatos internetcímek elfogynak, azaz 2010 tájékától kínai netpolgárok nem tudnak majd megfelelő kapcsolathoz jutni.

Noha a hírről számos mértékadó online és offline sajtóorgánum is beszámolt, a Chinatechnews.com szerzője a fenti jóslatokat túlzásnak minősíti: a lap egy helyi távközlési szakértőt szavait idézi cikkében. Ebből kiderül, hogy bár a jelenleg világszerte is elterjedtebb, IPv4-es rendszerben kiosztható címek valóban fogyóban vannak, ez nem jelenti azt, hogy a világhálóra nem tudnak majd új netezők kapcsolódni. Egyrészt az internetcímek nem olyanok, mint mondjuk a földben lévő olaj, ezeket ugyanis újra lehet hasznosítani. Ráadásul a kínai telekommunikációs szolgáltatók által használatos eszközök egyaránt támogatják az IPv4-et, illetve a nagyságrendekkel több internetcímet kiszolgálni képes IPv6-ot is, így ha szükség van rá, a szolgáltatók átállhatnak erre. E két technológia ráadásul gond nélkül működhet párhuzamosan is egymás mellett. Az országban jelenleg csak az oktatási intézmények használják az újabbik internetez címzési rendszert.

Ugyancsak az IPv6-ra átállás fontosságát hangoztatja már évek óta a világháló atyjaként számon tartott Vint Cerf is. A jelenleg a Google internet-evangelistájaként dolgozó idős szakember prognózisai szerint a jelenlegi bővülés rátát alapul véve a mostani címzései rendszer legfeljebb 2010-ig lesz képes kiszolgálni világszerte a felhasználókat. Korábbi összeállításunkból azt is kiderül, hogy az egész világon meglehetősen lassan folyik az IPv6-ra való átállás, és egyelőre hazánkban sem nagyon kapkodják el a szolgáltatók a váltást.