Kihagynák az internetet a kínai iPhone-ból

Vágólapra másolva!
Hamarosan Kínában is piacra kerülhet az iPhone 3G, bár sajtóértesülések szerint az ázsiai országba szánt modellben sem a wifi, sem pedig a 3G-s internet nem lesz használható.
Vágólapra másolva!

A lap értesülései szerint a China Mobile mobilszolgáltató kínálatában hamarosan elérhetővé válik az Apple cég iPhone telefonja, ám a helyi felhasználóknak a készülék két fontos képességét, a 3G-s adatátvitelt, illetve a wifit egyaránt nélkülözniük kell majd. A funkciókat azért kell deaktiválni a készülékekben, hogy azok megfeleljenek a helyi szabályozásnak - számolt be a The South China Morning Post a Daiwa Institute of Research piackutató cég elemzésére hivatkozva.

A vállalat elemzője, Calvin Huang úgy nyilatkozott, az iPhone-ok összeszerelését végző tajvani üzem jelenleg épp arra az utasításra várja az amerikai Apple-központ visszaigazolását, hogy a készülékeket valóban a fenti funkciók nélkül szállítsák le Kínába. A Cellular News cikke szerint a mobilcég valószínűleg azért rendelt lebutított példányt az iPhone-ból, mert nem rendelkezik még saját harmadik generációs hálózattal, ráadásul készülő adatátviteli szolgáltatása is az Apple-készülékétől eltérő, kínai fejlesztésű szabványt használ majd.

Azzal pedig, hogy a készülékből száműzik a 3G-t, azt kívánják elérni, hogy az ne legyen vonzó vétel azok számára, akik a frissen vett iPhone-t kikódoltatnák, majd valamely rivális cég kompatibilis adatátviteli hálózatán vennék használatba. Ezzel együtt azonban alaposan megkurtítják az eredetileg széles körú internetes funkciókkal felvértezett mobiltelefon képességeit, ráadásul a wifi nélkülözését semmi sem indokolja.

A China Mobile statisztikái szerint egyébként több mint négyszázezer kikódolt, szürkepiaci importból származó készüléket használnak a vállalat hálózatán, potenciális vevőinek körét azonban Kínában 28 milliósra taksálják. A lap által megszólaltatott elemző egyébként úgy véli, nem lenne helyes, ha az Apple egy lebutított változatot bocsátana a China Mobile rendelkezésére, mivel a világ többi országában sem tesz lehetővé egyetlen operátor számára sem hasonló testre szabási lehetőséget.