Kedden mutatják be az első Google-mobilt

Vágólapra másolva!
Az amerikai újságírók már megkapták a meghívókat a Google-szoftveres mobil bemutatójára, amely a várakozások szerint legkorábban októberben kerülhet majd piacra. Hogy pontosan mit tud majd, és miben lehet vonzóbb, mint a konkurencia, továbbra is rejtély.
Vágólapra másolva!

Életre kel az Android: jövő kedden lesz a bemutatója az első olyan készüléknek, amely a Google operációs rendszerével működik. Az amerikai újságírók már meg is kapták a meghívókat a készülék bemutatójára, amelyet a T-Mobile forgalmaz majd az USA-ban - adta hírül a The Register. Magáról a mobilról egyelőre továbbra sem lehet sokat tudni, bár az elemzők szerit nem kétséges, hogy a HTC Dream kódnevű mobiljáról van szó, amely egy nagy (3,17 hüvelykes) képernyővel és szétcsúsztatható billentyűzettel ellátott, Qualcomm processzoros okostelefon. A közelgő bemutató ellenére a szaklapok úgy vélik, október előtt semmiképp nem kerülhet forgalomba a modell, amelyből nagyjából akkorra tudják majd legyártani a premierhez szükséges 5-700 ezer darabot.

A Google még tavaly novemberben jelentette be az Android nevű, nyílt forráskódú mobilos operációs rendszert, amelyre bárki fejleszthet alkalmazásokat. A kezdeményezés mögé egy sor mobiltársaság és gyártó felsorakozott, azonban késztermékkel egyelőre csak a T-Mobile-HTC kettős készül előrukkolni. A megjelenés előtt álló prototípust a múlthéten Londonban már megvillantotta a Google egyik fejlesztője egy szakmai napon.

Az internetes vállalat szándékai szerint a közeljövőben százával jelenhetnek majd meg az új mobilos operációs rendszert használó modellek, amelyek az eddigieknél több lehetőséget biztosítanak a fejlesztőknek és a felhasználóknak is a készülékek képességeinek kiaknázására. Az azonban továbbra is nyitott kérdés, hogy a fejlesztések fel tudnak-e majd érni a lehetőségekhez, illetve a platform bejelentését követő jelentős várakozásokhoz, és számíthat-e az Android az iPhone-hoz vagy a Blackberryhez hasonló kirobbanó sikerre, vagy "csak" egy új mobilos szoftver lesz a sok közül.

Egy kis Android-előzetes a Google fejlesztői fórumáról

A hírek szerint a fejlesztőknek sok tekintetben meggyűlt a bajuk a platformmal, és néhány ízléses menüterven kívül mindeddig nem derült ki, hogy mi lehet a készülékek legvonzóbb szolgáltatása, szaknyelven a killer feature, ami el is adja azokat. A nyílt forráskódú fejlesztőkörnyezet mindenesetre garancia arra, hogy az androidos mobilokat is elárasszák a különféle letölthető alkalmazások, amelyeket egy központi letöltőközpontból szerezhetnek majd be a felhasználók.