Hadjárat indult a szcientológusokat kritizáló videók ellen

Vágólapra másolva!
Tizenkét óra alatt mintegy négyezer olyan videót vetettek le a YouTube videomegosztóról, amely a Szcientológia Egyházat kritizálta. Az esetre a netes szabadságjogokat védő Electronic Frontier Foundation (EFF) hírblogja, a Deep Links hívta fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A támadást, amely több olyan filmet is eltávolíttatott, amit szerzőik töltöttek fel, az American Rights Counsel nevű cég indította. A cég tizenkét óra alatt négyezer darab, a digitális szerzői jogi törvényre (DMCA) hivatkozó eltávolítási kérelmet továbbított a YouTube-nak, amit a videómegosztó nagyrészt teljesített is. A törölt videók tulajdonosai egyébként kifogással élhetnek az eljárás ellen, és így hosszadalmasabb jogi útra terelhetik az ügyet. Az EFF-nek egyelőre nincs arra bizonyítéka, hogy az értesítési-eltávolítási eljárást megindító American Rights Counsel az Egyház hivatalos képviselője volna.

A levetetett tartalmak között megtalálható az Ironhead álnevű felhasználó nyílt levele a szcientológusok ellen a web eszközeivel fellépő Anonymous csoporthoz, amelyben további küzdelemre szólítja fel a netes aktivistákat. De számos angol és idegen nyelvű digitalizált tévéműsor is áldozatul esett az eljárásnak. A jogi kifogások megfogalmazásán túl a felhasználók azzal is gyorsíthatják a helyreállítást, hogy újra feltöltik törölt videóikat. Míg ez zajlik, a megmenekült videók hozzászólásaiban, a Slashdot hírportál vonatkozó ajánlata alatt, és a Boing Boing geekblogon folyik a történtek megbeszélése.

A Szcientológiai Egyház egy korábbi DMCA panasza nyomán júniusban egyszer már törölték az egyház kritikájával foglalkozó Mark Bunker felhasználóját a rendszerből. A Bunker által üzemeltetett Xenu TV csatorna a mostani támadásból is megkapta a részét, azonban mostanra ismét elérhető.