Internetes hadviselés Grúzia ellen

Vágólapra másolva!
Grúzia ellen már a katonai akciók előtt hetekkel megkezdődött az internetes hadviselés - hangzott el csütörtökön a kérdéskörrel foglalkozó nemzetközi szakértők tallinni tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

Az észt és grúz tapasztalatokból kiindulva a nyugati államoknak jobban fel kell készülniük az internetes támadásokra az informatikai rendszereik ellen - hangsúlyozták a résztvevők. "A világ végre felébredt, és megérti, hogy a kibernetikai tér biztonsága nagyon komoly dolog" - mondta Mart Laar volt észt kormányfő, aki három éve Miheil Szaakasvili grúz elnök tanácsadója.

Tavaly tavasszal Észtország fejlett internetes hálózatát bénították meg a kalóztámadások, amelyek jó része Oroszországból indult. A támadás párhuzamosan folyt az orosz származású észtországi lakosok zavargásaival. A múlt hónapban a grúz kormányzati honlapokat támadták meg hasonló módon az Oroszországgal a szeparatisták miatt vívott katonai konfliktus idején, illetve, mint Tim Boerner amerikai titkosszolgálati szakértő felfedte, az internetes támadások már néhány héttel a fegyveres összecsapások előtt megkezdődtek.

A szakértő felhívta a figyelmet az Észtország elleni támadások nagyságrendjére. "Több mint egymillió számítógépet használtak fel világszerte Észtország ellen 2007 tavaszán" - mondta az amerikai titkosszolgálat európai irodái által begyűjtött adatokra hivatkozva. A tapasztaltak miatt Észtország meggyőzte a NATO-t, hogy nyisson Tallinnban egy kiképző központot a kibernetikai hadviselés elleni védelemre, ami idén tavasszal meg is történt.