Fájó hiányosságokkal startolt az első Google-mobil

Vágólapra másolva!
Nem lehet rajta videót nézni, alig van benne memória, csak wifin lehet zenét letölteni és a Google-postaládát is nehézkesen kezeli: ilyen és ehhez hasonló bosszantó hiányosságok árnyalják be a T-Mobile G1-es okostelefon premierét.
Vágólapra másolva!

Az Google Android operációs rendszerére épülő T-Mobile G1-es megjelenését óriási érdeklődés követte, mivel sokan várják a platformtól, hogy felrázza a mobilos iparágat. Ehhez képest az első modell eddig inkább kritikát, mint elismerést kapott a szaksajtó azon részétől, amely már hozzáférhetett az elsőként az USA-ban piacra kerülő mobilhoz, főleg azért, mert elkerülhetetlen a mobilipar másik sztárjával, az iPhone-nal való összehasonlítás.

Forrás: [origo]

A G1-es pedig már enélkül is sok tekintetben kiábrándította a felhasználókat, és fájó hiányosságait pontokba szedve taglalják a szakportálok. Azt, hogy a készülék mit tud, a megjelenést követő cikkünkben már taglaltuk, a leggyakrabban felhánytorgatott hibák pedig a következők:

  • Ugyan a mobilt a széles közönségnek szánják, de nincs rajta szabványos jack-csatlakozó, vagyis nem lehet hozzá bármilyen fülhallgatót csatlakoztatni, és a Bluetooth-csatlakozója sem sztereó.
  • A fenti hiányosság már önmagában jórészt értelmetlenné teszi az Amazon.com zeneáruház használatát a készüléken, de a helyzetet súlyosbítja, hogy hiába 3G-s, nem lehet rá zenét letölteni a mobilhálózaton, csak wifin keresztül. A dalokba 3G-n csak belehallgatni lehet.
  • A készüléknek csak 1 gigabájt beépített memóriája van, ami édeskevés a letöltött állományok tárolásához, így ha az ember multimédiás célra használja a készüléket, akkor azonnal be kell ruháznia egy maximum 8 gigabájtos SD-kártyára.
  • Videót lejátszani vagy rögzíteni nem lehet a G1-essel. (Igaz, lehet rajta YouTube-ot nézni.)
  • A telefon jórészt Google-alkalmazásokra épül, a látványos funkciókat (panoráma- és műholdképek) kínáló térképet, Gmailt, naptárat lehet használni rajta, viszont egy készüléken csupán egyetlen Google felhasználói fiók használható. A Gizmodo.com szerint ha a felhasználó fiókot szeretne váltani - mint ahogy sokaknak van külön céges és magánlevelezése, naptára -, akkor gyári állapotúra kell resetelni a készüléket. Ezt a hiányosságot az Andorid későbbi verzióiban várhatóan orvosolják majd.
  • A telefonra nem lehet kontaktokat vagy naptárbejegyzéseket szinkronizálni, minden ilyen információt csak a Google netes fiókjaiból lehet elérni. Mint az a bemutatón is kiderült, a készülékhez nincs PC-s kliensszoftver. Más készülékről vagy szolgáltatásból így csak akkor lehet a mobilon is elérhetővé tenni egy címlistát, ha azt a felhasználó átviszi a Google-fiókja alá. A telefont így Outlook Exchange-dzsel sem lehet használni, ellentétben az iPhone-nal.
  • A G1-es kijelzője nem multitouch, ami főleg az iPhone érintőképernyős megoldásához képest számít hiányosságnak. A modellen ezt már a szoftver továbbfejlesztésével sem lehet kompenzálni, mivel a panel nem alkalmas hozzá, hogy egyszerre több ujj érintését is érzékelje. Ennek megfelelően legfeljebb egy későbbi modellen tudnak az Apple mobiljához hasonlóan kezessé tenni
  • A készüléket a T-Mobile úgy mutatta be, hogy havi 1 gigabájtos adatforgalmi korlátot tartott fenn. Ha ezt a felhasználó túllépte, akkor a szolgáltató korlátozta az adatátviteli sebességét 50 kilobit/másodpercre, ami még az átlagos EDGE-nél is lassúbb. A korlátot mostanra eltörölték.
  • Egyelőre csak aggodalmas hangokat hallani azzal kapcsolatban, hogy a Google nem ellenőrzi a készülékhez letölthető szoftvereket, vagyis bárki bármilyen alkalmazást ír, azt azonnal felkerülhet az Android Marketre. Így elvileg akár rosszul működő, vagy veszélyes szoftvereket is tömegesen letölthetnek a felhasználók.

A fejlesztők a fenti hiányosságok egy részével kapcsolatban úgy nyilatkoztak, hogy azok megoldását az Android platformra fejlesztő programozóknak hagyják meg, van viszont bőven, amit csak a készülék továbbfejlesztett verziója, vagy egy másik modell megjelentetése orvosolhat majd.