ADSL helyett jön a gigabites hálózat

Vágólapra másolva!
Gigabites adatátvitelre is alkalmas hálózatot építene ki a Magyar Telekom: a tervek szerint öt év alatt 780 ezer háztartásba jutna el a G-PON.
Vágólapra másolva!

Lecserélné a rézérpáras hálózatát, illetve fejlesztené a meglévő kábeltévés hálózat eszközeit a Magyar Telekom. Az új technológia G-PON névre hallgat (G-PON: Gigabyte Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat), sajátossága, hogy költséghatékony szolgáltatást eredményezhet. A G-PON egy pontból több felhasználóig viszi el az adatokat (telefont, internetet, tévét) oly módon, hogy egyetlen optikai szálon áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet.

A G-PON-hálózaton elméletileg 2,4 gigabit/s letöltési és 1,2 gigabit/s feltöltési sebesség érhető el, ez az érték még tovább növelhető 64/128 gigabitre a megfelelő eszközök segítségével. A hálózat további előnye, hogy míg az ADSL-technológia elméleti hatósugara a telefonközponttól számított 2 km, a G-PON-on keresztül akár 60 kilométernyi távolságra is eljuttathatók a szolgáltatások.

A Magyar Telekom közleménye szerint az ügyfeleknek kínált szolgáltatásokat 100 megabit/s sávszélességgel nyújtják - ez bőségesen elég az internettévés, internetes és telefonos szolgáltatásokhoz. A G-PON kiépítését 2009-ben kezdi meg a vállalat, s mint közleményükben jelzik: ugyanannak az évnek a végére már 200 ezer, 2013-ra pedig 780 ezer háztartás érheti el az új típusú hálózatot.

Ezzel egyidőben, 2009 végére a Magyar Telekom mintegy 380 ezer háztartásban az EuroDocsis technológiát felhasználva továbbfejleszti kábeltévé-hálózatát alkalmassá téve azt hasonlóan nagy sebességű alkalmazások biztosítására. A kábeltévés hálózat bővítése nem jár a kábelek cseréjével, ott csak az ügyfeleknél és a fejállomáson található eszközöket kell lecserélni. A következő öt esztendőben a Telekom a kétféle fejlesztésre 40 milliárd forintot szán.

(A lapunkat kiadó [origo] Média és Kommunikációs Zrt. a Magyar Telekom leányvállalata)