Videokártya gyorsítja az új Photoshopot

Vágólapra másolva!
Hiába volt izmos grafikus kártyával felszerelve egy számítógép, a Photoshop ugyanúgy futott rajta, mintha csak egy olcsóbb lapka ketyegett volna a gépben: az új, CS4-es verzió azonban már nem csak a processzorra épít, a GPU-t is ki fogja használni - számolt be a News.com.
Vágólapra másolva!

Az online informatikai magazinnak John Nack, a Photoshop egyik vezető termékmenedzsere nyilatkozott a CS4-es verzió újdonságairól. A szakember szerint a készülő új verzió fejlesztésekor arra törekedtek, hogy az lehetőleg minél hatékonyabban használja ki az adott számítógépben rejlő lehetőségeket. Ennek köszönhetően bizonyos feladatok - például zoomolás, elforgatás vagy 3D-s módosítások, vagy színkorrekció - elvégzésekor a CS4-ben a grafikus kártya veszi át a feladatok elvégzését, tehermentesítve a processzort, erre a korábbi kiadások nem voltak képesek.

Ugyanakkor Nack elmondása szerint az, hogy a grafikus lapkát is befogják a feldolgozásba, komoly kihívásokat is rejt: a GPU-k működését ugyanis arra optimalizálják, hogy munkájuk eredményét közvetlenül a képernyőre továbbítsák, míg a Photoshop esetén a számítások eredményét a processzornak kell visszapasszolni további munkára. Ennek következtében nem lehetséges minden típusú feladatot meggyorsítani a grafikus lapka beiktatásával. A gyártó közlése szerint a CS4-es verzióval is törekednek a minél jobb hardveres kompatibilitásra, ám a régebbi PC-k esetében lehet, hogy szükség legy egy legalább 128 megabájt saját memóriával rendelkező grafikus kártya beszerezésére ahhoz, hogy a legújabb Photoshopot is futtatni lehessen.

A profi felhasználóknak szánt Photoshop CS4-es kiadása a Windows-változat esetében támogatni fogja a 64 bites processzorokat is, a Mac OS X esetében ez egyelőre nem lesz elérhető. Az új változat októberben fog megjelenni, alapváltozata az USA-ban 700 dollárba, vagyis nagyjából 110 ezer forintnak megfelelő összegbe fog kerülni, a korábbi verzióról való upgrade pedig 200 dollárt, vagyis 32 ezer forintot kóstál.