Október elsején jön a Nokia N96

Vágólapra másolva!
A finn gyártó idei ásza október elsejétől lesz kapható az Egyesült Királyságban. Külsőre szinte teljesen megegyezik egyes korábbi Nokia-modellekkel, de a tudása miden eddiginél meggyőzőbb lesz.
Vágólapra másolva!

A kezdetben az Orange, a T-Mobile és a Vodafone árlistájában elérhető készülék arra hivatott, hogy a még ma is rendkívül népszerű Nokia N95-öt leváltsa, és lehetőség szerint rábírja a tulajdonosokat a váltásra. A hivatalos bejelentés szerint, tehát október elsejétől a felsorolt operátoroknál megvásárolható lesz a készülék, de egyelőre csak az Egyesült Királyságban. A kifejezetten a multimédiára kihegyezett készülék belső memóriája 16 MB és természetesen minden ismert zeneformátumot képes lejátszani. A tárolókapacitás microSD-kártyával bővíthető. A hátlapba épített 5 megapixeles kamera, mindössze egy xenon izzós vakuval lett kibővítve, viszont az optika ugyanúgy Carl Zeiss-eszközt takar, mint az N95 esetében.

A Nokia N96-ban természetesen beépített GPS-vevő lesz, amely képes együttműködni a Nokia Maps 2.0 szoftverrel, így ha valaki hajlandó érte fizetni, akkor akár a hangos navigációt is igénybe veheti. Kialakítását tekintve az N96 kétfelé is elcsúsztatható, így az egyik oldalon a numerikus gombsort, a másik oldalon pedig a multimédiás lejátszó eszközeit találjuk. A finn mérnökök ezúttal is a 240x320 pixeles, 16 millió szín megjelenítésére képes TFT LCD-kijelzővel szereltél fel az amúgy igen méretes készüléket: az N96 18 milliméter vastag és 125 grammot nyom a mérlegen, és kísértetiesen emlékeztet a Nokia N81-re.

Az adatkommunikációs lehetőségek közül megtalálható benne az EDGE és a 3G, és bár továbbra is csak a 3,6 Mbit/sec-es HSDPA-t támogatja, még így is élvezetesnek ígérkezik a mobilinternetezés a készülékkel. A telefon mindemellett támogatja a b és a g wifit is, illetve az USB 2.0 kábeles, és a Bluetooth 2.0 A2DP (sztereó zenehallgatáshoz) vezeték nélküli megoldását is. Az N96 hardveres hátterét ezúttal egy kétmagos mobilprocesszor adja, amely egyenként 264 Mhz teljesítményre képes. A lapka 128 MB RAM-al egészül ki.

A telefon valódi újdonsága a beépített DVB-H digitális tv-vevő egység, amellyel akár nagyfelbontású televízióadásokat is megtekinthetünk. A beépített fényképezővel készült képeket a tv-kimenetnek köszönhetően akár nagy képernyőn is meg tudjuk tekinteni. A készülék ára egyelőre nem ismert.