Hamis olimpiai jegyeket adtak el a neten

Vágólapra másolva!
Sportolók családtagjai is áldozatul estek azoknak a csalóknak, akik az interneten több ezer hamis jegyet kínáltak a pekingi olimpiára.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) bejelentette, hogy már megtette a szükséges lépéseket a csaláshoz használt webhelyek bezáratása érdekében. Ugyanakkor úgy tűnik, túl későn derült fény az átverésre, így a szervezet már nem tudja kicserélni a pórul járt nézők jegyeit valódiakra. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint ausztrál, új-zélandi, amerikai, japán, norvég, kínai és brit sportolók családtagjai közül is vásároltak a hamis jegyekből, akik így nem tudnak majd élőben szurkolni olimpikon rokonuk versenyén.

Az olimpiai bizottság egyik elnökségi tagja az eset kapcsán úgy nyilatkozott, a szervezet nem tartja elfogadhatónak, hogy valaki fizet a jegyért, és nem kapja azt meg. Az IOC egy amerikai bíróságon pert is indított hat olyan webszájt ellen, akiket azzal vádolnak, hogy jogtalan módon, vagy nem létező jegyeket árusítottak az olimpiára.

Ugyanakkor a hírügynökség úgy tudja, hogy egy amerikai jogász, aki maga is a csalók áldozatává vált, azzal vádolja az olimpiai bizottságot, hogy annak már hónapok óta tudomása volt a csaló webhelyek működéséről, mégsem tett semmilyen ellenlépést. A Reuters beszámolója szerint a szervezet által indított perek ellenére az egyik csaló szájt, melyet a www.beijingticketing.com címen lehet elérni, jelenleg is működik, s az oldalon több mint kétezer dollár ellenében még a pénteki megnyitóra is kínálnak belépőket - hamisan. A weboldal egyébként ránézésre teljesen legitimnek tűnik, ráadásul sem az Internet Explorer 7, sem a Firefox böngésző beépített szűrője nem jelzi felkeresésükkor, hogy kétes oldalról van szó.

Az olimpiai játékok szervezőbizottsága egyébként már a múlt héten bejelentette, hogy a pekingben megrendezett eseményekre már minden jegy elkelt, csupán a más városokban tartandó futamokra lehet helyet vásárolni. Az eBay-en és más aukciós szájtokon is kínálnak vételre már teltházas eseményekre belépőt, de a szervezők ezek megvásárlása kapcsán is óvatásságra intenek mindenkit.