Feketelista magyar netboltokról

Vágólapra másolva!
Egy hazai fogyasztóvédelmi fórum közössége feketelistát állított össze a magyar internetes üzletek közül válogatva. A listán egyelőre csak néhány e-bolt található - igaz, azok közt néhány nevesebb áruház is megtalálható.
Vágólapra másolva!

A Panaszfal nevű fogyasztóvédelmi fórum közössége kezdte el gyűjteni egyes hazai internetes boltoknak a nevét és hiányosságait. Elsősorban a boltok honlapján feltüntetett tájékoztatók, vásárlási feltételek jogszabályokkal való összhangját figyelik a netezők - ahol valamilyen hiányosságot, sandaságot látnak, a boltot felírják a fórum egyik topikjába. A lista célja - mint írják -, nem üzletek tönkretétele, hanem a fogyasztók tájékoztatása: ne vásároljanak lehetőség szerint olyan helyen, ahol nem törődnek a jogszabályi előírásokkal, a fogyasztók jogaival.

A fórum szerkesztői szerint azt a webáruházat, amelyik megváltoztatja a jogszabályokkal ütköző feltételrendszerét, eltávolítják a listáról. Jelenleg nyolc hazai e-bolt neve olvasható az oldalon - ám közülük nem is egy ismert, forgalmas webáruház. A hibák zömmel a fogyasztói jogok érvényesítésének lehetőségeit érintik. Van olyan bolt, ahol a jótállás és a szavatosság fogalma keveredik a feltételek közt, másutt az internetes vásárlásokra érvényes, nyolc napon belüli elállás lehetőségével trükköznek, míg megint másutt az árakat "+áfa" megjelöléssel tüntetik fel (ez is szabálytalan).

A Panaszfal fóruma egyébként idén egy éves; induláskor az üzemeltető azt vállalta, hogy amennyiben fogyasztóvédelmi kérdése, problémája lenne valakinek, 30 órán belül (alig egy napon túl) a közösség segít eligazodni a jogszabályok dzsungelében. A gyakorlatban zömmel egy-két óra elegendő ahhoz, hogy egy kérdésre választ kapjon az érdeklődő.