Ingyenes tolvajvadász szoftver laptophoz

Vágólapra másolva!
Az Adeona nevű nyílt forráskódú alkalmazás ugyan csak a bénább laptoptolvajok ellen válhat be, de legalább ingyen van, ellentétben az ismert gyártók fizetős megoldásaival.
Vágólapra másolva!

A University of Washington kutatói által elkészített szoftveres megoldást a Gnomedex nevű amerikai informatikai konferencián mutatták be. Fejlesztői szerint az Adeona egyik legnagyobb előnye, hogy használója nem függ egyetlen cégtől sem, mivel a tolvajvadász szoftver megalkotásához nyílt forráskódú komponenseket használtak.

A Windows mellett Mac OS X és Linux operációs rendszerekhez elérhető ingyenes szoftver az ellopott noteszgépek kézre kerítésében nyújthat segítséget. Ha telepítették egy PC-re, észrevétlenül továbbítja a helyi hálózati paramétereket, így a belső hálózati, és a kívülről is látható IP címet, vagy a használt wifi hotspot nevét, illetve a hálózatra csatlakozó routerek paramétereit is. A véletlenszerű időpontokban, átlagosan félóránként a netre továbbított adatok jelentősen megkönnyítheti a masina kézre kerítését, ráadásul a maces verzió még le is fotózza a tolvajt, ha az adott laptop rendelkezik beépített webkamerával. Természetesen a szoftvert asztali számítógépre is telepíteni lehet, azt pedig, hogy épp hol van használatban a számítógép, csak a tulajdonos tudja lekérdezni a programmal a megfelelő jelszó és egy előzetesen lementett konfiguraációs fájl birtokában.

Forrás: [origo]
Az ehhez hasonló adatok jól jöhetnek a nyomozásnál

Azt ugyan a fejlesztők is bevallják, hogy a megoldás csak a legügyetlenebb laptoptolvajok ellen nyújt védelmet, a profik ugyanis eleve letörlik a masina merevlemezén lévő összes tartalmat, mielőtt a hálózathoz csatlakoztatnák a gépet. Ráadásul a jelenlegi verziót a Programok hozzáadása menüpontban nagyon egyszerűen el lehet távolítani - bár a fejlesztési tervek között szerepel egy olyan verzió kidolgozása, amelyet már jóval bonyolultabb lesz eltávolítani a PC-ről. Sajnos a most letölthető verzió is kissé fapados, az eredményeket például egy szöveges parancssori ablakban jeleníti meg, a grafikus menük elkészítése még ugyancsak a jövőbeli feladatok közé tartozik.