A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Ezen a hétvégén egy ingyenes japán Virtua Fighter-klónt, magyar nyelvű gyorsasági motorversenyt, 80 darabos Flash-játék-gyűjtemény, illetve a villanyszámlán spóroló segédprogramot kínálunk olvasóinknak letöltésre.
Vágólapra másolva!

DRAGONBLAST

Forrás: [origo]

A játék teljes verziójának letöltése

Az Indiegames blog ajánlójában akadtunk rá erre a legendás Virtua Fighter-t idéző verekedős játékra: a DragonBlast sajnos csak japán nyelvű változatban érhető el, szerencséje főmenüjének pontjait angolul is feltüntették. A hetven megabájtos letölthető játék kicsomagolásához az ingyenes 7 Zip-et ajánljuk, indítása a Booster.exe-vel történik, a felnyíló ablakban pedig a Start game feliratú gombra kell rábökni az egérrel. Az irányítás nem túl bonyolult, a kurzormozgató gombokon kívül a Z, X, C billentyűket kell használni, ezekkel különböző erősségű támadásokat lehet végrehajtani. Természetesen mindenféle extra nagy sebzésű kombinációkat is végre lehet hajtani, melyek karakterenként eltérnek, általában azonban elég látványosak.

LONDON DEMO

Forrás: [origo]
A demó letöltése

Ez még nem egy teljes játék, csupán egy korai fejlesztői demonstrációja a Tream Fragment nevű csapatnak, amellyel az Assembly 2008 játékfejlesztői versenyen indultak. A rövid demóban London utcáin lehet furikázni egy robogóval GTA-stílusban, bár egyelőre a többi jármű vezetése, és az ütközések sincsenek profin kivitelezve. Mindenesetre érdemes lesz figyelemmel kísérni, mivé érik majd ez a játék végleges verzióban.

MOTORACE CHALLENGE 2008

Forrás: [origo]
A játék letöltése

A Nemzeti Sport Online közreműködésével magyar nyelvű változatban is elérhető motorversenyes játék ugyan nem a legrealisztikusabb szimulátor, amit valaha láttunk, de a sportág szerelmesei egy órán át biztosan leköthetik magukat vele. A hagyományos játékmód mellett online módot is kínáló programban a jármű és az időjáras paraméterei is állíthatók, emellett több pálya is rendelkezésre áll.

80 IN 1 BEST FLASH GAMES

Forrás: [origo]

A játékgyűjtemény letöltése

Leginkább a felhasználó elől nem lekorlátozott irodai PC-ken tudjuk elképzelni, hogy viszontláthatjuk majd ezt a szoftvert. A mintegy harminc megabájtos csomagban nyolcvan különböző, Flashben készült játék található: ezek közül számos cím ismerős lehet, jó eséllyel olvasóink is kipróbálták már valamelyiket a böngészőjükbe. Most akár egyben, kategóriákba rendezve tölthetik le ezeket a kis gépigényű minijátékokat.

Forrás: [origo]
LocalCooling

LOCALCOOLING

A globális felmelegedés elleni küzdelem jegyében készült, és lehetővé teszi a számítógép energiagazdálkodási beállításainak egyszerű szabályozását. Bár funkcióinak zömét magából a Windowsból is be lehet állítani, ez az alkalmazás arról is ad egy becslést, hogy a PC egyes komponensei - például a monitor, a VGA-kártya, vagy a processzor - hány watt áramot fogyasztanak. A diagramjáról az is leolvasható, hogy mennyivel csökken a fogyasztás - becsülve -, ha mondjuk bekapcsolja az ember azt, hogy 20 perc tétlen használat után magától kapcsolódjon le a monitor.

A táblázatban még azt is feltüntetik, hogy a megtakarított energia hány darab fának, vagy hány gallon benzinnek felel meg - ez már talán kissé túl hatásvadász. Az igazán fanatikus felhasználók regisztrációt követően akár energiatakarékossági versenyben is részt vehetnek az alkalmazással. Hasznos képesség, hogy a programban azt is meg lehet adni, hogy mondjuk 8 és 18 óra között sose kapcsolja készenléti állapotba a PC-t bizonyos idő eltelte után, azt követően viszont mindig - erre a Windowsban alapból nincs lehetőség.

WINDOWS EXPLORER FILENAME EXTENSION COLUMN

Forrás: [origo]

A szoftver letöltése

Sokan szokták a winchesteren lévő fájlokat a Windows saját fájlkezelőjével, az Intézővel (Explorer) megtekinteni. Bosszantó hiányosság, hogy alapesetben nem lehet az állományokat kiterjesztésük szerint sorbarendezni, mint mondjuk a Total Commander-ben. Ezen segít ez a csöppnyi ingyenes segédprogram, amelyet egyszerűen, bár kissé szokatlan módon lehet telepíteni: a letöltött ZIP fájlt ki kell csomagolni egy mappába, majd ott az egér jobb gombjával rá kell bökni a CPExt.inf nevű fájlra. A felnyíló ablak egyik pontja a Telepítés (Install), ezt kell kiválasztani, majd újraindítani a gépet. Ezt követően - ahogyan az a fenti képen is látszik - a mappák tartalmának listázása esetén elérhetővé válnak a kiterjesztések is. Ennek aktiválásához a jobb gombbal kell klikkelni valamelyik oszlop tetejére, kiválasztani a legalsó, Többi lehetőség (More) gombot, majd a lista legalján kipipálni az EXT-et.