Többszörösére gyorsul a Firewire

Vágólapra másolva!
Ősztől kerülhetnek gyártásba az első olyan eszközök, amelyek 3,2 gigabit/másodperces adatátviteli sebességet tesznek lehetővé.
Vágólapra másolva!

Elfogadták az IEEE 1394-2008 szabványt, amely lehetővé teszi az eddiginél többször gyorsabb Firewire-csatlakozók bevezetését - adta hírül a TGDaily.com. Az új szabvány 1,6, illetve 3,2 gigabit/másodperces adatátviteli sebességre gyorsítja a Firewire-t, az eddigi 400 illetve 800 megabit/másodperces maximális sebesség helyett. (Napjainkban leginkább a lassabb, S400-as változat az elterjedtebb, mivel az S800-assal 2003-ban egy újfajta csatlakozófej is bemutatkozott.)

A felturbózott szabványt használó eszközök legkorábban idén októberben kerülhetnek a boltokba, és visszafelé kompatibilisek lesznek az eddigiekkel. A főként az Apple és a Sony által használt adatkábel-szabvány maximális sebessége az új specifikációknak megfelelően akár 6,4 gigabit/másodpercre is növekedhet majd.

A Firewire-t még a nyolcvanas években vezette be az Apple, de a technológia csak az ezredforduló környékén terjedt el tömegesen. A hasonló szerepet betöltő, de jóval népszerűbb USB is hamarosan megújul: a 3.0-s változat 4,8 gigabit/másodpercet tud majd, és valamikor év vége felé érkezik.