Nem is takarékosak a flashmeghajtók

Vágólapra másolva!
Valójában nem is energiatakarékosak a mozgó alkatrész nélküli, memóriachip-alapú merevlemezek. A meglepő felfedezést a Tom's Hardware informatikai szaklap publikálta.
Vágólapra másolva!

A szakértők mérései szerint a hagyományos winchesterek csak akkor veszik fel a legtöbb áramot, amikor a fejnek sok olvasást kell végrehajtani a lemezek több pontján. Amikor simán írniuk vagy olvasniuk kell folyamatosan, sokkal kevesebbel is beérik. A mozgó alkatrész nélküli memóriás egységeknél (SSD, Solid State Disk) azonban nincs meg ez a két mód, így a számok szerint kedvezőbb fogyasztású eszközökkel könnyen pórul járhat a hosszabb akkuidőben bízó felhasználó. Egy lemezes winchester akár 2-4 Wattot is igényel csúcsra járata, ami lényegesen több, mint az SSD-k fogyasztása. Üresjáratban azonban csak 0,7 és 1,3 Watt közötti teljesítményt igényel, ezzel pedig már versenytársa az újabb technológiának.

A vizsgálatban négy gyártó flashmeghajtói vettek részt, viszonyítási alapul pedig egy 7200 fordulaton pörgő - azaz notebookhoz képest gyors - hagyományos winchester szolgált. A tesztelőknek csupán egy SSD megajtóval sikerült ugyanolyan hosszú üzemidőt kihozniuk a tesztgépként használt Dell laptopból, mintha a hagyományos lemez lett volna benne. A legenergiaéhesebb SSD-vel mért eredmény esetében kerek egy órával kevesebbet bírt a notebook, arra pedig nem volt példa, hogy az energiatakarékosnak meghirdetett új tárolókkal tovább húzta volna a gép.

Nem a méret a lényeg

A Tom's Hardware vizsgálata azt is kimutatta, hogy míg a hagyományos merevlemezeknél a kisebb egységek kevesebbet fogyasztanak, a memóriachipes megoldást használó winchesterekre ez nem jellemző. A hagyományos merevlemezeknél a kis méret lassabb forgási sebességgel és a fej által bejárt rövidebb úttal párosul, a memóriás egységeknél azonban lényegében ugyanaz az elektronika van kisebb helyre bezsúfolva. Tehát egy extra módon kicsi 1,8 hüvelykes flash-alapú meghajtó körülbelül ugyanannyit fog enni, mint a normál notebookba szerelhető méretű 2,5 colos társa.

A flashes merevlemezeknek maradtak tagadhatatlan előnyei, sokkal gyorsabb írást és olvasást tesznek lehetővé, mint hagyományos társaik. Ennek segítségével pedig egy gyengébb processzorral szerelt notebook is szupergyorsnak tűnhet, ahogy azt Thinkpad X300-as tesztünkben meg is állapítottuk.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a flash meghajtók még mindig erősen kísérleti technológiának számítanak, energiakezelési funkcióik és hatékonyságuk messze nem annyira optimálisak, mint a több mint ötven éve csiszolgatott merevlemezes technológiának. Melletük szól továbbá, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így elvben kevéssé sérülékeny. Így azoknak, akik hajlandóak a nagyobb sebességért kifizetni egy fél notebook árát, még mindig vonzó alternatívának tűnhet az SSD.