Idén indulhat hazánkban a mobiltévé

Vágólapra másolva!
Év végére elindulhat hazánkban is a digitális földfelszíni tévé- és rádiósugárzás. Megnyílik a lehetőség a mobiltévézésre, az antennát használók pedig ezután jobb minőségben kaphatják az adást.  
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés illetékes bizottsága mai ülésén jóváhagyta a Nemzeti Hírközlési Hatóság döntését, mely szerint az Antenna Hungária nyerte az országos földfelszíni digitális sugárzású hálózatok üzemeltetési jogát. A döntést első alkalommal visszautasította az országgyűlési bizottság, a hatóság második, részletesebb javaslatot viszont pénteken elfogadták.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint 20-25 százalékra tehető azon háztartásoknak az aránya, akik csak szoba- vagy tetőantennával tévéznek. Számukra a digitális átállás minőségi és mennyiségi bővülést is hoz. Az új sugárzási móddal öt tévécsatornához és legalább tizenkét - maximum tizennyolc - rádióállomáshoz férnek majd hozzá ezekben a háztartásokban.

A pályázat eldöntésével végre célegyenesbe került a hazai mobiltévézés ügye is. Januárban az Antenna Hungária és a T-Mobile már közös sajtótájékoztatón jelezte, hogy a technológiai felkészülésen túl vannak, sőt már a tesztek is futnak. Hamarosan pedig mobiltelefonokban, autókba szerelt készülékeken vagy akár a vonaton is debütálhatnak a kisméretű tévékészülékek.

A pályázatok közül mindkét esetben az NHH kritériumrendszere szerint többet tartalmazó csomag nyert. Így a tévézés esetén a mobiltévézést, és jobb minőséget lehetővé tevő MPEG 4-es tömörítési eljárást használó, a Viasat3 és Humor1 új országos kereskedelmi csatornákat ingyenesen elérhetővé tevő ajánlat győzött. A rádiós pályázat győztese jobb minőségű, AAC kodeket használó DAB+ tömörítési eljárást és vetélytársánál kedvezőbb ütemezést ígért.

A televíziós műsorszóró pályázatért az Antenna Hungária 360 millió forintos egyszeri díjat fizet be, a rádiózásért pedig 60 millió forintot fizet, ésaz éves árbevétel 3 illetve 0,5 százalékát.