Vágólapra másolva!
Karácsonyra érkezik az új Star Wars játék, amelyben a lézerkardozás mellett az erőt is lehet majd használni a Jedi karakterekkel. Tudósítónk a Los Angeles-i játékexpón azt is kiderítette, hogy az új játékokat már direkt úgy tervezik, hogy ne csak egymás ellen, de a haverokkal együtt lehessen játszani. A Fable 2 mesevilágában a melegek is házasodhatnak, de a bigámiát büntetik majd.
Vágólapra másolva!

Tudósítónk a nagy videojátékos cégek sajtótájékoztatóit végigülve végre a megszámlálhatatlan mennyiségben kiállított új videojátékokba vetethette magát. A prezentációkat a játékok vezető tervezői, producerei tartják, az unalomig ismert marketingszövegek - az új játék még szebb, még nagyobb, még okosabb - most sem maradhattak el. Szerencsére időnként hasznos információkat is elsütnek a cégek, a legoptimálisabb esetben pedig egyszerűen az ember kezébe nyomják a kontrollert: "tessék, próbáld csak ki!".

Az erő a tévé és az iPhone előtt is velünk lesz

Az elmúlt évek nélkülözése után a Star Wars rajongói végre nem a klasszikus sorozat újabb speciális DVD-kiadásával lesznek gazdagabbak, a Lucas birodalom pénzcsináló gépezete újra beindult: a készülő Csillagok Háborúja-sorozat mellett még karácsonyra megérkezik egy új Star Wars-játék is.

A Star Wars: Force Unleashed sok szempontból mérföldkő, a játék Xbox 360 és PlayStation 3 változatában két olyan új technológiát vezettek be, amivel az erő használatát, és a rombolást minden eddiginél élethűbben sikerült megjeleníteni. A történet az új trilógia utolsó, illetve a régi trilógia első része között játszódik. Darth Vader, miközben az utolsó élő Jedi lovagok kiirtásán fáradozik, egy gyermeket vesz maga mellé, akinek át akarja adni tudását. A játékos őt, Vader titkos tanítványát alakítja a játékban, aki a fénykard mellett az erőhöz kapcsolódó képességeket is felhasználhatja fegyverként.

Az erő velünk lesz az új Star Wars-játékban

Az ellenfeleket több méter távolságból megragadhatjuk, majd, miután akár több falat, ajtót is áttörtünk velük, egy szakadékba hajíthatuk őket úgy, hogy reptében további ellenfelet is magukkal ragadjanak. Az említett új technológiáknak köszönhetően egyrészt az összes anyag a fizika törvényeinek megfelelően viselkedik, például a fémajtók elhajlanak, a fa tárgyak apró darabokra törnek. A másik - a GTA IV fejlesztésénél is felhasznált - technológiának köszönhetően életszerű viselkedéssel felruházott ellenfelek törnek ránk. Ha, a már említett módon megragadjuk őket, megpróbálnak megkapaszkodni az eléjük kerülő tárgyakban, mert a mesterséges intelligenciának köszönhetően életösztönnel rendelkeznek. A ládába kapaszkodó vukik látványa komoly lelkiismeret-furdalást okozhat, de az erő sötét oldalát követő sith lovagoknak ez bizonyára meg sem kottyan majd.

A kevésbé erős hardver miatt ezek a technológiák nem kerültek be a program Wii változatába, ennek erősségét az egyedi vezérlés adja. Ha a játékos használni szeretné a fénykardot, csupán meg kell lendítenie a mozgásérzékelős vezérlőt, ekkor a játék főhőse kaszabolni kezdi a képernyőn megjelenő ellenfeleket. Sajnos a kard mozgatását nem is próbálták életűen modellezni, emiatt nem is forgathatjuk, irányíthatjuk szabadon, csupán pár előre eltárolt mozdulatsort használhatunk a harcok során. Ettől függetlenül nagyon élvezetesre sikeredett a harcok megjelenítése, és természetesen a Wii változatban is szabadon használhatjuk az erőhöz kapcsolódó képességeket. Az erő használatára helyezték a hangsúlyt az iPhone mobilra készülő kiadásban is. Ennek az az érdekessége, hogy az érintőképernyőre rajzolt jelekkel lehet aktiválni a különféle képességeket, kivédeni a lézerpisztolyok lövedékeit.

A magányos hősök ideje lejárt

A konzolgyártók mellett a kiadók is azon dolgoznak, hogy még több új játékost sikerüljön behálózniuk. A populráis, zenés és társaságban űzhető programok bevezetése mellett igyekeznek a hagyományosabb jellegű játékokat is olyan újfajta tartalommal, lehetőségekkel felruházni, ami felkeltheti az addig idegenkedők figyelmét is. Az egyik ilyen lehetőség a kooperatív játékmódok bevezetése, ez egyébként már hosszú évek óta ott szerepel a játékosok kívánságlistájának első helyén. A kooperatív játék azt jelenti, hogy egy adott játékban nem csupán egymás ellen küzdhetünk, de akár egymást segítve is felfedezhetjük a játék pályáit. Persze ehhez hasonló játékok már léteztek korábban is, az újdonságot az jelenti, hogy a játék alaptörténetét, alappályáit is végig lehet úgy játszani, hogy a játékos nem magányos hősként, hanem egy, de akár esetleg több barátjával juthat el a történet végkifejletéig. A jelenlegi kínálatot szemlélve úgy tűnik, ez a játékmód a jövőbeni szoftverek esetében kötelező összetevő lesz, amit ezentúl nem szabad kihagyni a játékokból.


Left4Dead: a haver segíthet túlélni a zombik között

Szinte nincsen olyan játékstílus, amiben nem jelenik meg a több játékos együttműködésének lehetősége, a lövöldözős programok mellett még a hagyományosan egyszemélyes kalandjátékokat is felvértezik a kooperatív játékmódokkal. A legújabb, afrikai helyszínen játszódó Resident Evil játékban például nem csupán a zombi hordák támadásától kell megóvni társunkat, az egyik játékos átlendítheti a másikat egyik háztetőről a másikra. Több játék egyenesen a kooperációra épít, ilyen például a lehetetlenül sok, konkrétan hatszázharmincötezer különböző fegyvert felvonultató Borderlands is, ebben a játékban idegen bolygókat kell felfedezni, lehetőleg egy barátunkkal együtt, aki például beugrik az általunk használt jármű gépágyúja mögé, hogy száguldás közben végezzen az ellenségekkel. Szintén zombihordákkal kell megküzdeni a Half-Life 2-t is fejlesztő Valve legújabb játékában, a Left4Dead-ben: a horrorjáték az idei E3 egyik legérdekesebb szereplője.

A többjátékos módok beállítása korábban bonyolult procedúra volt, ez hamarosan a múlté lesz, játsszuk a programot online, vagy a gépeket a nappaliban össze kötve, nemsokára mindenféle átláthatatlan képernyő nélkül, egyetlen gombot lenyomva ugorhatunk be barátaink játékába. Így lesz ez az utolsó negyedév egyik legötletesebb, legeredetibb játékában is.

Bigámia és melegházasság meseországban

A Fable második részének kezdetén egy gyermek irányítását kell magunkhoz venni, akit a kedvünk szerint nevelhetünk, a főhősből a viselkedésének, tetteinek megfelelően akár jó, akár vérbeli gonosz karakter válhat. A játék meseszerű környezetben játszódik, a játéktér teljesen nyitott, a történethez kapcsolódó küldetések csak a program gerincét adják, a játékos akár teljesen el is tekinthet ezek teljesítésétől. Bár az eddigiek alapján úgy tűnhet, a Fable 2 a gyerekeket célozza meg, valójában erről szó sincs. A mesebeli világot járva a legkülönbözőbb munkákat vállalhatjuk el, és ha megfelelő módon, és kitartóan udvarolunk, előbb-utóbb akár feleségül is vehetjük az egyik albioni menyecskét.

Sikerült szót váltanunk a játékot kiötlő iparági veteránnal, Peter Molyneux-vel is. Elmondása szerint az új Fable-ben akár női karaktert is lehet majd alkotni, és az azonos neműek közötti szerelem lehetőségét sem iktatták ki a programból. Noha a játék virtuális világában az egyneműek házassága is lehetséges, a meleg karaktereknek nem lehet gyereke. De csak a hagyományos útonn nem: viszont megoldható ez a probléma is, például két női karakter esetében az egyik elvetetheti magát egy gyanútlan férfival, gyermeket szülhet neki, majd miután eltették láb alól, a leszbikus pár és gyermekük boldogan élhet, míg meg nem halnak. Az sem jelent problémát, ha férfi karakterünk több nővel is házastársi kapcsolatba szeretne lépni, de arra figyelni kell, hogy az asszonyok ne tudjanak a többiek létezéséről, a bigámiát ugyanis büntetik Albionban.


Fable 2: mesevilágban játszódik, de nem gyerekjáték

A Fable 2-ben a játékos minden tettének következményei lesznek, ha bűnt követ el, előbb-utóbb a törvény vasszigorával csapnak le rá. Minden játékos teljesen egyedi főhőst nevel fel a játék során, és eközben mindenki másképpen hat a játék világára. Itt jön a képbe a már említett kooperatív mód, az egyetlen gombnyomással a világunkba lépő társunk nem csupán a küldetések teljesítésében segíthet, de azt is megtudhatja, ha másképpen dönt bizonyos helyzetekben, akkor hogyan alakul a környezete, illetve a viszonya a körülötte élőkkel.

Tóth Tibor