Száz nethasználóból negyven veszélyesen él

Vágólapra másolva!
Az internethasználók negyven százaléka nem biztonságos böngészőt használ, derült ki a Google, az IBM és a svájci Communication Systems Group közös felméréséből. Legjobban a firefoxosok figyelnek a frissítésekre, a legóvatlanabbak pedig az Internet Explorert használók - írta a Security Fix blog.
Vágólapra másolva!

Az adatokat 2007 januárja és 2008 júniusa között gyűjtötték a Google keresőoldalán. A majdnem másfél éves időszak alatt 1,4 milliárd nethasználótól sikerült adatokat gyűjteniük a kutatóknak. Ezek közül 576 millió ember régebbi, ismert sebezhetőségekkel rendelkező szoftver segítségével járta a világhálót. Azaz a internethasználók negyven százaléka a minimális fáradsággal elérhető védelemmel sem rendelkezik a weben leselkedő veszélyek ellen.

A felmérés eredményei szerint a Firefoxosok a legkényesebbek a biztonságukra. A legnagyobb felhasználói táborral rendelkező alternatív böngészőt használók nyolcvanhárom százaléka rendelkezett a szoftver legfrissebb verziójával. Ez az arány csupán hatvanöt százalék a Safarisoknál, és ötvenhat százalék az Operát használóknál. A lista végén - talán nem meglepően - a Windows operációs rendszerek beépített Internet Explorere található, itt a felhasználók több mint fele nem frissített még a hetes verzióra, csupán 47százalék van többé-kevésbé biztonságban.

A versenyt erősen befolyásolta, hogy a Firefoxba rendkívül kényelmesen oldották meg a szoftver frissen tartását. A javításokat a program letölti a háttérben, és ezután jelzi a felhasználónak, hogy telepítené őket és újraindulna. Ha a gép használója erre épp nem ér rá munka közben, akkor a program következő indulásakor egészen biztosan telepíti a Firefox az új hibajavításokat. Az Opera résztvevő többi böngésző csupán jelzi a felhasználónak, ha újabb verzió érhető el, ám ennek letöltését és telepítését már az emberre hagyja. Mind a Safari, mind az Internet Explorer az operációs rendszerek központi frissítőjének segítségével újul meg időnként.

A felmérést végzők nem gyűjtöttek adatokat arról, hogy a felhasználók hány százaléka használ ismert biztonsági résekkel rendelkező pluginokat, pedig ez jelentősen árnyalta volna a képet. Becslésük szerint jóval alacsonyabb azoknak a nethasználóknak a száma, akik Adobe Readerüket, Flash Playerüket, Quick Time-jukat is rendszeresen frissítik, és így teljes biztonságban használhatják a világhálót. Ezeknnek a felhasználóknak a száma szinte biztosan nem érné el a mostani hatvan százalékot, a felmérésről tudósító Security Fix blog szerzője inkább 15-20 százalékra becsüli arányukat.

A Mozilla Firefoxból pár hete jelent meg az új funkciókkal és gyorsabb futással kecsegtető 3.0-s verzió, amelyet világszerte partikkal ünnepeltek meg a böngésző rajongói. Ám a régebbi verzióhoz is érkeznek frissítések, így az újdonságokkal csak lassan barátkozó felhasználók is biztonságosan netezhetnek, csupán engedélyezniük kell, hogy a program frissítse magát. Azoknak az olvasóknak pedig, akik még mindig az Internet Explorer hatos verziójával nézik oldalunkat - erről a Súgó menü Névjegy menüpontja alatt lehet meggyőződni - javasoljuk, hogy mihamarabb frissítsenek a már nem is annyira új hetes változatra.