Ausztrália bevezeti a korhatáros internetet

Vágólapra másolva!
Az ausztrálok a filmekhez és videojátékokhoz hasonlóan bevezetik a webes és mobilos tartalmak korhatáros besorolását, amely kötelező lesz az országban.
Vágólapra másolva!

A szerdán elfogadott szabályozás értelmében a weboldalak és a mobiltelefonon megjeleníthető tartalmak különböző kategóriába tartoznak majd aszerint, hogy megtekinthetik-e azokat kiskorúak, avagy nem - adta hírül az AFP. A hírügynökségi jelentés szerint a 15 éves korhatáron kívül több kategóriát nem hoznak létre.

A korhatáros besorolás betartásáról és ellenőrzéséről az ausztrál médiahatóság (a hazai ORTT ottani megfelelője) gondoskodik majd. A hatóság szerint az új rendszer mind a szülőknek, mind a gyerekeknek segítségére lesz abban, hogy mit nézhetnek meg az interneten. A szabályozás csak az Ausztráliában előállított tartalmakra vonatkozik majd, és a szigetország legnagyobb internetszolgáltatóit tömörítő szervezet alkotta meg.

A nemzetközi gyakorlatban mindeddig csak a felnőtt tartalmak megkülönböztetése volt elterjedt, illetve önkéntes alapon jöttek létre jelölések, szövetségek a gyerekbarát, biztonságos tartalmak megkülönböztetésére, de kötelező korhatáros besorolással sehol nem látták el az online tartalmakat.