Japánban sikerült a 200 megabites, vezeték nélküli letöltés

Vágólapra másolva!
Japán legnagyobb mobiloperátora, az NTT DoCoMo, bemutatta a 4G alapjainak tekinthető, saját LTE-megoldását, amely 200 megabites letöltési sebességre volt képes a Wireless Japan 2008 kiállításon.
Vágólapra másolva!

Az LTE-hálózat első nyilvános bemutatójára került sor Japánban, a Wireless Japan kiállításon. Az ország legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója, azt az önmaga által csak Super3G-nek nevezett, LTE-alapokon nyugvó technológiáját mutatta be, amellyel 200 Mbit/sec-os letöltési sebességet sikerült elérni vezeték nélküli eszközök segítségével. A Long Term Evolution (LTE) projekt keretében bemutatott megoldást - mely akár a 4G alapjának is tekinthető - a látogatók egy teherautó ponyvája alatt tekinthették meg. A kísérlet során az 1,7 GHz-es tartományban egy 4x4-es multiple input - multiple output antennán keresztül lehetett kipróbálni a rendszert, miközben 250 megabites le- és 50 megabites feltöltési sebességgel élvezhették a látogatók a szélessávú webezés mobil formáját.

A 3GPP szervezet által specifikált LTE elméleti maximális sebessége 326 megabit fel és 86 le. A bemutató során a leglátványosabb megoldást választotta az NTT DoCoMo az új technológia prezentálására. Nagyfelbontású, HD-minőségű adásokat lehetett megtekinteni az arra alkalmas eszközök segítségével. A kiállításon a nagyközönség elé került egy 65 nanométeres technikával készített chip is, amelyet - a mindössze 80 milliwattos fogyasztásnak köszönhetően - akár mobiltelefonokban is tudnak majd alkalmazni. A kereskedelmi szintű hálózatok 2009-es bevezetése előtt azonban még számos teszt és bemutató előzi meg a hivatalos indulást.

Az ABI Research becslései szerint az LTE 2013-ra több mint 30 millió előfizetőt számlál majd - elsősorban Ázsia keleti részén. Európában és Ázsiában 12-12 millió, Észak Amerikában 8 millió leendő elfizetővel kalkulálnak. Az LTE mellett már olyan jelentős operátorok állnak, mint az említett NTT DoCoMo, a kínai China Mobile, a Vodafone vagy a T-Mobile.