Több mint száz látás- és hallássérült tett sikeres ECDL-vizsgát

Vágólapra másolva!
Lezárult a Microsoft Korlátlan Lehetőségek Programja támogatásával létrejött képzési projekt, mely 116 fogyatékos ember számára nyújtott segítséget a digitális írástudás megszerzésében, ezáltal esélyegyenlőségük megteremtésében.
Vágólapra másolva!

116 látás- és hallássérült szerzett ECDL tanúsítványt a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány (FSZK) által tavaly novemberben indított informatikai képzési program keretében. A Microsoft Korlátlan Lehetőség Programjának segítségével és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával életre hívott programban hat településen 58 látás- és 58 hallássérült vett részt a speciális oktatásban. Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Szombathelyen 20-20, Kecskeméten 12, Pécsett pedig 24 fogyatékkal élő csatlakozott a programhoz az elmúlt hat hónapban.

A Fogyatékosok Esélye Közalapítvány - az FSZK jogelődje - 2006. márciusában a Microsoft jóvoltából részesült 65 ezer dolláros (kb. 13 millió forint) pénzügyi juttatásban és hasonló értékű szoftvercsomagban. A pályázat első két szakasza még a tavalyi év végén sikeresen lezárult: elkészült a speciális tananyag a hallás- és látássérültek informatikai oktatásához, illetve befejeződött a 23 oktató speciális képzése is. Az első tanfolyam 2007. novemberében indult Szombathelyen, majd ezt követően Budapesten, Pécsett, Miskolcon, Debrecenben, és Kecskeméten.

A központok mindegyikében egy-egy tanfolyam indult a fent említett két célcsoport számára, speciális és testreszabott informatikai oktató programmal; a tanfolyam végén, 2008 áprilisában pedig a tanulók ECDL Start Alap vizsgával bizonyították megszerzett tudásukat. A kurzus tananyaga, a kiegészítő anyagok és az oktatás egyaránt ingyenesek voltak. Az FSZK és a Microsoft reményei szerint a program lezárásával a képzési program önállóan is tovább él majd, hiszen a tananyag kifejlesztésével és a speciális szaktudásra kiképzett oktatók segítségével bármely képzőközpontban igény szerint újabb és újabb tanfolyamokat lehet hirdetni a jövőben is.