Gyorsabb böngészés az új Operával

Vágólapra másolva!
Bár a legnépszerűbb alternatív böngésző, a Firefox új, 3-as verziójára már csak néhány napot kell várni, az Internet Explorertől idegenkedők egy másik klassz browser legújabb kiadását próbálhatják ki: az elődjénél gyorsabb működéssel, és online tárolható könyvjelzőkkel, és továbbfejlesztett kártevővédelemmel kecsegtető Opera 9.5-öt.
Vágólapra másolva!

A norvég fejlesztésű webböngésző új verziója a korábbinál tetszetesebb kinézettel kaphatott, de akinek ez nem tetszik, az a menükből a régi "bőrt" is visszahúzhatja a szoftverre, és szokás szerint elég alaposan átszabhatja a gombokat is. Legfontosabb újítása az Opera Link névre hallgató online linktár funkció, amely leginkább a Del.icio.us-re hasonlít: a könyvjelzők online raktározását biztosítja, így ugyanazokat a kedvenc honlapokat érheti el a felhasználó például otthoni és céges számítógépéről, de akár az Opera Mini mobilböngészőről is.

Egyelőre túlterhelt a könyvjelzőtár

A bookmarkok szinkronizálása a bal alsó sarokban lévő ikonra kattintva pillanatok alatt megtörténik, de a szolgáltatásra előzetesen regisztrálni is kell - sajnos ez egyelőre nem zökkenőmentes, az új Opera iránti érdeklődés miatt a társaság szerverei jelenleg eléggé túlterheltek, gyakran fogadják hibaüzenettel a felhasználót. Emiatt egyelőre nem tudtuk rendesen kipróbálni a szolgáltatást, az viszont kiderült, hogy például a Del.icio.us-ön tárolt könyvjelzőket elég komplikált átköltöztetni az Opera szerverére.

Forrás: [origo]

Az Opera 9.5 windowsos verziójának letöltése a Szoftverbázisról

Fürgébb lett az új verzió

Nem mellékes, hogy a böngésző gyorsabban is működik elődjénél, ami az újraírt böngészőmotornak köszönhető, pontos méréseket nem végeztünk, a fejlesztők közlése szerint a HTML oldalak és a JavaScript kódok feldolgozásában a duplájára nőtt a sebesség az előző, 9.2-es verzióhoz képest, emellett a program fürgébben is indul el annál.

Apró újítás, hogy a címsorba bármely szót begépelve a böngésző nem csak a korábban felkeresett honlapok címében, de azok tartalmában is keres, így segítve az információ keresését. Bár nem új funkció, érdemes megemlíteni, hogy az Internet Explorer 7 mellett az Opera képes csak teljes egészében - azaz például képekkel együtt - felnagyítani a weboldalakat, a kettes Firefox csupán a betűméretet tudta növelni, amitől a honlapok könnyen szétcsúsznak. Ez a lehetőség nagyfelbontású monitorok esetén csaknem nélkülözhetetlen.

Forrás: [origo]

Az Opera 9.5 windowsos verziójának letöltése a Szoftverbázisról

A fejlesztők tájékoztatása szerint jelentősen javultak az Opera védelmi képességei a legújabb verzióban, a Fraud Protection ugyanis már nem csak a csalásokhoz használt honlapok, hanem a webről települni próbáló kártékony kódokat is megállítja. A korábbi kiadásokhoz hasonlóan a 9.5-ös verzió is tartalmaz beépített BitTorrent-letöltőt, IRC-csevegőprogramot, RSS-olvasót, levelezőklienst, a felhasználó kilenc legkedvesebb honlapját pedig egy kattintásra előhívható gyorshívóba lehet rendezni. A Firefoxhoz képest leginkább a pluginek, bővítések terén van mit behoznia a norvégoknak, az Operához ugyanis csak apró segédprogramokat, widgeteket lehet letölteni, ezek között azonban közel sincs annyi hasznos alkalmazás, mint a Mozilla browseréhez. Ha még sosem próbálta az Operát, a 9.5-ös verzióval érdemes megkezdeni az ismerkedést, hiszen nem kerül semmibe.