Olimpia: az USA a laptopokat félti

Vágólapra másolva!
Amerikai biztonsági szervek figyelmeztetése szerint a pekingi olimpián kínai ügynökök számos látogató laptopjáról megpróbálnak majd titkos adatokat kinyerni, vagy azokon a védett hálózatokba való bejútást biztosító kártevőket elrejteni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium külföldi országok biztonságával foglalkozó
szervezete, az OSAC ( Overseas Security Advisory Council) közleményében arra hívta fel a vállalatokat és a szövetségi hivatalnokokat, hogy számítsanak arra, hogy a pekingi olimpia alatt kínai ügynökök megkísérelnek majd bizalmas információkat szerezni noteszgépeikről.

Az OSAC beszámolója szerint a kínai kormányzat és a helyi ipar az elektronikus kémkedés révén egyszerűen férhetnek hozzá bizalmas információkhoz. Az Egyesült Államok és Kína közti gazdasági és biztonsági kérdéseket felügyelő bizottság elnöke, Larry Wortzel a USA Todaynek úgy nyilatkozott, a digitális adatok tolvajlására, vagy a kártevők elrejtésére akár egy biztonsági vizsgálat folyamán is sor kerülhet, de megpiszkálhatják a noteszgépeket az ügynökök akkor is, ha azok néhány percre őrizetlenül maradnak a hotelben. Ráadásul az elnök az effajta manipulációk valószínűségét "gyakorlatilag száz százalékosnak" tartja. Ugyanakkor a lapnak a kínai külügyminisztérium szóvivője korábban úgy nyilatkozott, a hasonló kémkedésre vonatkozó, amerikai oldalról érkező vádak alaptalanok.

Mike Rogers, egy korábbi FBI-ügynök szerint is komolyan kell venni a figyelmeztetést, a szakember azt javasolja az olimpiára látogató üzletembereknek vagy kormányhivatalnokoknak, hogy minden alkalommal semmisítsék meg laptopjaikon, mobiltelefonjaikon lévő bizalmas adatokat. Egy másik ex-FBI-os biztonsági szakértő szerint az sem árt, ha hazaérkezésüket követően kártevőkeresést végeztetnek a számítógépeken még azelőtt, hogy azokat a céges hálózatokhoz csatlakoztatnák azokat.