Nyolcszáz dalt lop az átlagos tinédzser

Vágólapra másolva!
Több mint kétszázezer forint értékű másolt zenét tartanak maguknál az átlagos 14-24 évesek Nagy-Britanniában - derül ki a egy felmérésből. A lopás mellett azonban venni is hajlandóak lennének számokat, de nem mindegy, hogyan.
Vágólapra másolva!

A British Music Rights (BMR) brit lobbicsoport szerint a fiatalok 95 százaléka valamilyen módon követ el zenekalózkodást, mivel az iPodjukon tárolt átalgosan 1770 zeneszám fele másolt - írja a Techradar.com. A szájt becslése szerint ez a mennyiség 750 fontnyi, vagyis több mint 230 ezer forintnyi "zeneárut" tesz ki. A megkérdezettek 58 százaléka a barátaik számítógépéről másolta át a zenét, 63 százalékuk fájlcserélőről töltötte le, és 42 százalékuk maga is továbbadja a P2P-hálózaton keresztül birtokolt számokat.

A zenekiadók számára ennek ellenére bíztató jel, hogy a felmérés szerint a válaszadól 60 százaléka ennek ellenére továbbra is hajlandó CD-t vásárolni, és 80 százalékuk szívesen látna egy legális fájlcserélő szolgáltatást - amelyért hajlandóak lennének fizetni is.

A felmérést végző BMR vezetője, Feargal Sharkley - aki egy punkegyüttes, a The Undertones egykori frontembere - úgy véli, a zeneiparnak "nagy optimizmusra" adnak okot a felmérési eredmények. A számokból ugyanis kiderül, hogy a fiatal és aktív technológia-használó réteg legalább ugyanolyan zeneőrült, mint a korábbi generációk, és a közhiedelemmel ellentétben fizetni is hajlandóak a számokért - de csak ha olyan szolgáltatást kapnak, amely megfelel az igényeiknek. A brit zenekiadók egyelőre nem kommentálták a felmérést.