Fotóval verik át a cigiautomatákat a japán tinik

Vágólapra másolva!
Magazinok nagyfelbontású fotóival cselezhetik ki a cigarettaautomatákat a japán tinik. A készülékeket egyelőre Osaka környékén tesztelik, ám tervezik bevezetésüket egyész Japánban.
Vágólapra másolva!

A június elején tesztre bocsátott rendszer a vásárló arcáról állapítaná meg, hogy elég idős-e ahhoz, hogy korhatáros termékeket vásároljon. Egy japán újságíró azonban kiderítette, hogy elég egy nagyobb méretű fotó, és a gép máris elhiszi, hogy az előtte álló jogosult a vásárlásra.

A hírt megjelentető Pink Tentacle blog szerint a rendszer ráncokat, szarkalábakat és a bőr öregedésére utaló nyomokat keres a leendő vásárlóról készített képen. A fotót egy százezer emberből álló adatbázissal veti össze, amely adatbázis minden tagja egészen biztosan a korhatár, azaz a húszéves kor felett van. Amennyiben az azosítás sikertelen, a vásárló túl fiatalnak tűnik, az automata megpróbálja bekérni a vásárló jogosítványát, megelőzendő, hogy a babaarcú dohányosok hátrányos megkülönböztetését. A gyártó szerint a rendszer kilencven százalékos biztonsággal működik.

Az arcfelismerő rendszer mellett egy speciális rádiós "dohánykártya", a Taspo is bevezetésre kerül. A kártyát a dohányosok külön igényelhetik, ám a regisztrációs laphoz mellékelniük kell valamely korukat bizonyító személyes okmányuk másolatát is. A Taspo nem csupán jogosultságot igazol, lehet rá pénzt is tölteni, így vásárlókártyaként is üzemel.

Az arcfelismerős automaták használatára csupán azok kényszerülnek, akik nem rendelkeznek Taspo kártyával. Ezeknek a vásárlóknak keresgélni is tovább kell, hiszen Japán 570 ezer automatájából csupán négyezerbe szereltek felismerő rendszert. Az automatákat gyártó Fujitaka már dolgozik a biztonsági rés befoltozásán, a következő generációs gépek már azt is meg tudják állapítani, valódi emberhez tartozik-e a általuk látott kép.