Bármire végződhetnek majd a netcímek

Vágólapra másolva!
A .com és a .hu után hamarosan akár a .gumikacsa vagy bármely másra végződő domainneveket is be lehet majd jegyezni. Ez annak köszönhető, hogy az internetes címek rendszerét felügyelő szervezet (ICANN) megreformálja a domainnevek bejegyzésének egy évtizede felállított szabályait.
Vágólapra másolva!

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) Párizsban tartott gyűlésén hozott határozatot a domainvégződések felszabadításáról - számolt be a BBC. Ennek értelmében nemsokára a szokásos .com, .hu, vagy .eu mellett szabadon választott szövegeket is lehet majd regisztrálni.

Jön a .bármilyenvégződés

Ezzel a lépéssel többek közt személy-, márka-, és városnevek is legfelsőbb szintű domainné válhatnak, így például a www.piros.labda, vagy mondjuk a www.hotel.balaton címet a böngészőbe begépelve is célba találhatnak az internetezők. A jelenleg 249-féle országkódot, illetve 21 általános célú (például .com) végződést kínáló domainnév-rendszer megreformálása az ICANN elnöke, Peter Dengate Thrush szavai szerint történelmi változást hoz majd az internet működésében.

Paul Twomey, a szervezet elnök-vezérigazgatója a Washington Postnak úgy nyilatkozott, az újfajta domainvégződések használatára irányuló kérelmek leadása várhatóan 2009 áprilisa-májusa tájékán kezdődhet meg. Optimális esetben - azaz ha egy legfelsőbb szintű domaint csak egy társaság igényel, vagy annak használati jogát nem vitatják - három-négy hónappal később már el is kezdhetik majd árusítani az adminisztrátor cégek az újfajta internetcímeket. A morálisan vagy jogi okokból megkérdőjelezhető tartalmakat hordozó domainvégződések bejegyzéséről vagy elutasításáról, illetve egy-egy többek által igényelt cím odaítéléséről vitarendező testületek fognak majd dönteni.

Tizenötmillióba kerül majd egy saját végződés

A szakember elmondása szerint az ICANN mintegy tízmillió dollárt, vagyis közel másfél milliárd forintot költött az új domainnév-rendszer kidolgozására, s ugyanennyi pénzt emészt majd fel a szabad címvégződések használatának bevezetése is. Mivel ennek költségét a regisztrációs díjakból kívánják fedezni, nem lesz olcsó mulatság egy saját legfelsőbb szintű domaint bejegyeztetni: bár a pontos díjstruktúrát még nem dolgozták ki, nagyjából 15 millió forintnak megfelelő összegbe fog kerülni egy saját végződés, noha idővel az árak mérséklődni fognak - nyilatkozta Twomey.

Bár azt, hogy milyen feltételekkel lehet majd valaki egy új végződés alá címeket regisztrálni jogosult adminisztrátor, részletesen szabályozni fogja a szervezet, a nagyobb szabadságot biztosító rendszert már most sok kritika éri: bírálói szerint sokan eredetileg védett márkanevekhez hasonlóan hangzó címeket fognak vásárolni, s az új domainvégződések megjelenése újabb lehetőséget kínál az online csalók, és a számítógépes kártevőket terjesztők számára - véli Lauren Weinstein internet-aktivista.

Megvalósítják a cirill betűs netcímeket is

Magyar ékezetes domainneveket 2004 márciusa óta be lehet jegyeztetni, azonban hamarosan nem latin betűs, vagyis például cirill, arab, vagy ázsiai nyelven írt címek regisztrálása is lehetővé válik, mivel az ICANN képviselői ezt is megszavazták. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mert az internet közel másfél milliárdos felhasználói táborának döntő többsége nem a latin ábécé betűivel ír és olvas.