Brüsszelhez fordulnak a nyílt szoftveresek a Microsoft-tender miatt

Vágólapra másolva!
A nyilt szoftverek képviselöi panasszal fordultak Neelie Kroes-hoz, az Európai Bizottság versenyjogi biztosához, mivel szerintük a január elején kiírt közbeszerzési 25 milliárd forintos pályázat versenykorlátozó és jogosulatlan elönyhöz juttatta a piac egyik multinacionális szereplöjét, a Microsoftot.
Vágólapra másolva!

Az Open SKM Agency Kft, Multiráció Kft és ULX Kft. által kifogásolt szoftverbeszerzéssel kapcsolatos közbeszerzési kiirás 2007. december 27-én jelent meg az EU hivatalos közbeszerzési lapjában. A pályázat a következő 4 évre alapvetően határozza meg az állami intézmények által használt informatikai rendszerek, eszközök minőségét, s a kapcsolódó költségeket.

A nyílt szoftverek képviselöi szerint a kiirás több ponton is megsérti az uniós irányelveket a szabad versenyt, a tagállamok szoftver használattal kapcsolatos stratégiáját illetöen. A pályázati dokumentáció például nevesíti a beszerzendő szoftvereket - a Microsoft megnevezés 1631 alkalommal szerepel a dokumentációban -, emellett megköveteli a "gyártói homogenitást", azaz az ajánlott összes szoftvernek ugyanattól a gyártótól kell származnia. Ilyen feltételeknek a panaszt tevő cégek szerint csak a Microsoft termékei felelhetnek meg. Ezért tesznek panaszt a "nyiltak" az Európai Bizottságnál.

A cégek álláspontja szerint ez a szoftverbeszerzés újabb 4 évre garantálja a közel egy évtizede állami támogatást élvező Microsoft monopólium fennmaradását - ezúttal ráadásul Uniós források felhasználásával. A nyiltak arra kérik az Európai Bizottságot, hogy inditson eljárást és vizsgálja meg a kiirás szabályosságát, illetve törvényi megfelelöségét, mely a cégek szerint nincs összhangban a hatályos EU direktivákkal.