Médialejátszó PC-függőknek

Vágólapra másolva!
A Netgear médialejátszója  úgy néz ki, mint egy asztali DVD két wifi-antennával, és se winchester, se lemezmeghajtó nincs benne: a PC-n lévő fájlokat tudja lejátszani, emellett kezeli a YouTube-ot és a Flickr képtárat is, és lehet vele a tévén online híreket olvasni - de csak ha be van kapcsolva a számítógép is mellette.
Vágólapra másolva!

Nemrég már teszteltünk egy hasonló lejátszót a Popcorn Hour személyében, ezúttal a hálózati eszközeiről ismert Netgear termékét vettük górcső alá. Az EVA8000-est is olyan embereknek készítették, akik netről beszerzett, vagy sajátkezűleg felvett HD-felbontású videóikat nem a PC-n, hanem inkább a tévén szeretnék megnézni. A kissé indusztriális dizájnú Popcornhoz képest a Netgear terméke komolyabb eszköznek tűnik, egyáltalán nem lóg ki a DVD-lejászó vagy a házimozi-erősítő mellől.

Miért ilyen nagy?

Azt azonban még mindig csak találgatni tudjuk, mi indokolja a nagy méretet, hiszen a kütyü belsejében winchester sincsen, s mint azt a Popcornnál már láthattuk, a médialejátszási funkciók zöme apró lapkán megvalósítható. Cserébe legalább a csatlakozók helyén jó a helyzet: gyakorlatilag minden lehetséges port megtalálható a kütyün a HDMI-től a Scartig, lehet hozzá csatlakoztatni házimozi-hangrendszert vagy a két USB-kapun keresztül külső merevlemezt is.

A hagyományos Ethernet-kábelen kívül wifin is képes a megosztott mappákat elérni a kütyü (hátuljáról két antenna is figyel), bár nem támogatja a jelenlegi leggyorsabbnak számító 802.11n jelű szabványt, így például a HD-felbontású filmek átviteléhez továbbra is drótot kell használni.

Forrás: [origo]

Abszolút nappali-kompatibilis külső

Azért kell egy bekapcsolt PC is

Az első bekapcsolást követően varázsló jelenik meg a képernyőn, amely az olyan szükséges beállításokon vezeti végig a felhasználót a képformátum és felbontás, valamint a wifi-elérés paraméterei. Itt derül ki először, hogy a funkciók teljes értékű használatához bizony a Netgear lejátszója mögé szükség van egy bekapcsolt PC-re is. Ennek megfelelően egy telepítő-CD-t is mellékelnek az alapcsomaghoz, amely elvileg automatikusan beállítaná a számítógép és a lejátszó közti kapcsolatot. Esetünkben ez nem ment zökkenőmentesen, elég hosszas manuális babrálgatással sikerült csak összehozni a két gépet.

Az EVA8000-est a tévére kötve akár YouTube-videókat, Flickr-fotóalbumok is lehet nézegetni, netrádiókat hallgatni vagy RSS-hírcsoportokat is lehet olvasni a PC-től távol. A funkciók elég jól használhatók, ám az már jelentősen lerontotta az összképet, hogy mindehhez a háttérben működnie kell a számítógépnek amelyhez vezetéken vagy vezeték nélkül kapcsolódhat. Ennek megfelelően az eszközre önmagában nem bízhatjuk rá sem mondjuk a BitTorrent-letöltéseket. Összességében nem is értjük, mi lehetett a tervezők elgondolása ezzel az eszközzel: ha valaki eleve egy olyan eszközt keres, amellyel a PC-től távol, mondjuk a nappaliban, a tévé mellett élvezhesse filmjeit, miért venne olyan kütyüt, aminek használatához továbbra is zúgnia kell a számítógépnek - ideális esetben legalább egy másik szobában.

Forrás: [origo]

Minden szükséges csatlakozó rajta van

Hajlamos belassulni

Hálózati kapcsolat nélkül, legalább egy pendrive-ra szükség van ahhoz, hogy a lejátszót bármire is használni lehessen, ideálisabb esetben egy nagyobb kapacitású winchestert köthet rá a tulajdonos. A kütyü ismeri a legnépszerűbb formátumokat, így például XviD, WMV, MPEG4 vagy MKV formátumú filmeket, tömörítetlen (FLAC) zenéket is lejátszott, nagyfelbontásban is.

Alapesetben az eszköz a hozzá csatlakoztatott háttértáron automatikusan megkeresi az összes médiafájlt, ennek csupán az a szépséghibája, hogy a folyamat bizony 30-40 percig is bőven eltarthat, ami nem túl ideális megoldás például akkor, ha csak egy ismerős akarja megmutatni fotóit egy hordozható winchesterről. Szerencsére a beállítások közt kutakodva megtaláltuk azt is, miként lehet a szinkronizálás helyett hagyományos könyvtárnézetben is elérni a fájlokat. A fájlok listáján lefele mozogva sosem volt probléma, valamilyen hiba folytán azoban megesett, hogy a felfele nyíl nyomogatásakor bizony komolyan belassult a szoftver. Bár a lejátszás során megakadást, szaggatást nem tapasztaltunk, a rendszer eleve nem túl fürge, a filmek betöltődése, vagy az azokban való tekerés során hosszú másodpercekig puffereli a videofájlt.

Áttételes módon tévéműsor rögzítésére is használható az eszköz, de mint kiderült, csak úgy, ha a PC-hez csatlakozó tévétuner-kártyát vezérel hálózaton keresztül - ráadásul ezekből is csak tucatnyi típust támogat. Egyáltalán, ha a számítógépben van egy ilyen hardver, miért akarná egy külső eszközről vezérelni azt? Ennél ötletesebb megoldás, hogy a tévé mellől akár távirányítóval is lehet vezérelni az asztali PC-t a kellő beállítások elvégzése után - más kérdés, hogy ezt a gyakorlatban milyen gyakran akarná használni valaki. Ha egy otthonban több EVA8000-es is van, a képernyőn felnyíló minibillentyűzettel egymásnak is lehet üzenetet küldeni, sőt, az egyik szobából a másikba lépve ugyanott lehet folytatni egy filmet, ahol épp az előzőn megszakadt.

Forrás: [origo]

A menü néha nem a leggyorsabb

Nem elég kiforrott

Más kérdés, hogy idehaza hányan engedhetnék meg maguknak, hogy az itthon 75 ezer forint körüli összegért kínált EVA8000-esből egynél többet vásároljanak maguknak. A Netgear kütyüjének tulajdonságai közül pozitívumnak a beépített wifit, a temérdek csatlakozót, és az aránylag nagy számú támogatott fájlformátumot tudjuk megemlíteni. Azt viszont hiányoltuk a lejátszóból, hogy nem lehet bele winchestert szerelni, s a legtöbb "mezei" felhasználót valószínűleg frusztrálná, hogy számos funkcióját csak bekapcsolt PC mellett lehet használni. Ha van otthon NAS-a, tart otthon szervert, vagy éjjel-nappal működik a számítógépe, ideális választás lehet, egyébként pedig nem.