A neten veszik a korhatáros játékokat a tinik

Vágólapra másolva!
Aukciós oldalakon szerzik be a korhatáros játékokat a brit tinik, derült ki egy felmérésből. Az előírások ilyen megkerülése általános gyakorlat - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A brit kereskedelmi szabványügyi hatóság (Trading Standards Institute, TSI) által végzett vizsgálat során 12 és 16 év közé eső önkéntesek próbáltak aukciós oldalakon olyan játékokhoz jutni, amelyeket csak a nagykorúság határát elérő játékosok vásárolhatnának meg. A teszt eredményei szerint a kiskereskedők kilencven százaléka anélkül szolgálta ki virtuális vásárlóit, hogy megpróbálta volna ellenőrizni életkorukat. A fiatalok olyan tizennyolc éven felülieknek szánt játékokat szereztek be így mint a gyermekvédők szemében vörös posztónak számító Manhunt sorozat második darabja, vagy a nemrég megjelent GTA IV.

Az intézet segítői negyvennégy vásárlással próbálkoztak meg, ebből 38 esetben az eladónak semmi kifogása sem volt az üzlet ellen. Lee Jones, a szervezet egyik területi vezetője szerint a felmérés rámutatott arra, mennyire könnyű a fiataloknak erőszakos tartalmakhoz jutni. A kereskedelmi szabványügyisek korhatáros anyagokkal foglalkozó igazgatója, Brandon Cook a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy az internetes kereskedőknek mindösszesen egy egyszerű életkor-ellenőrzést kellene bevezetniük, hogy az ilyen esetek elkerülhetőek legyenek. "Amennyiben a kereskedők képtelenek megállapítani a vásárlóik korát, úgy ne kereskedjenek." - adott hangot radikális véleményének a szakember.

A mostani eset angliai előzménye, hogy a Rockstar Games által fejlesztett Manhunt 2 ellen komoly hadjáratot folytatott a korhatárokat megállapító Brit Cenzori Hivatal (British Board of Film Classification, BBFC). Ám a játék hosszas huzavona után mégis megjelenhetett a szigetországban 18+-os minősítéssel.

Bár hazánkban nem készült még hasonló felmérés, a magyar aukciós oldalakon magunk is szép számban találtunk olyan játékokat, amelyeket a brit hivatal kifogásolt. Így amíg nem próbálják megregulázni ezt a piacot, a szülők lesznek kénytelenek arra figyelni, pontosan milyen játékkal játszik is csemetéjük.