Chippel vetnének véget a játákmásolásnak

Vágólapra másolva!
Az Atari alapítója szerint a PC-kbe épített biztonsági chipek leszámolhatnak a játékok warezolásával.
Vágólapra másolva!

Nolan Bushnell szerint a számítógépekbe épített TPM-chipekkel, amelyeket jelenleg az üzleti életben használnak, véget lehetne vetni a játékszoftverek másolgatásának. A számítógépes világban veteránnak számító 65 éves Atari-alapító egy amerikai adatbiztonsági konferencián vázolta az elképzelést a Gamesindustry.biz beszámolója alapján.

A Bushnell által idealáizált Trusted Platform Module szabvány képes arra, hogy egy titkosított kód segítségével azonosítsa a felhasználó számítógépét, beleértve azt is, hogy a gépen futtatott szoftvert módosították-e. Így a gyártók meg tudnák gátolni a feltört, másolt szoftverek futtatását, vagy akár az online játékok közbeni csalásokat.

A TPM-chipeket jelenleg főleg az üzleti életben alkalmazzák adattitkosításra, és több tízmillió számítógépbe kerül bele minden évben, mint az alaplap "kötelező" felszerelése. Bushnell szavai szerint ezzel a játékipar egy "abszolút megbízható saját titkosítási kulcshoz" jut hozzá, amelyet nem lehet az interneten keresztül, vagy jelszavak továbbadásávla kijátszani.

Az Atari-alapító szerint a módszer azokon az új piacokon biztosíthat fontos előrelépést, amelyeken komoly problémát jelent a kalózkodás: például Ázsiában. A TPM-es módszer viszont nem használható zenék, vagy filmek titkosítására, így egyelőre csak a szoftveripar találhatja fel általa újra a digitális másolásvédelmet.