Vágólapra másolva!
Irány a tengerpart: bőröndbe kerülnek a ruhák, a játékok, és persze a mobiltelefon, a notebook és ezek tartozékai. Segítünk ésszerűen pakolni.
Vágólapra másolva!

Elmúltak azok az idők, amikor a nyaralás egyet jelentett a civilizáció arculcsapásával, amikor egy (-két-három) hétre elvágtuk magunkat a rohanó világtól és a kapcsolattartásnak csupán két eszköze maradt. Az egyik volt a telefonfülke a nyaraló előtt az utcán (szigorúan érmés, nem visszahívható, és sorba kellett állni hozzá), a másik pedig a képeslap, ami ugyan gyakorta később érkezett meg, mint mi magunk, de ez mit sem vont le az értékéből.

A 21. század telekommunikációs vívmányainak, így a mobilinternetnek hála, ma már a világ másik végén sem vagyunk elszakítva szeretteinktől, legyen szó bármilyen hosszú távollétről. Hosszú idejű utazásnál talán még kevésbé jelent gondot az, hogy mi pakoljunk be az utazótáskába és mit hagyjunk itthon, hiszen ilyen esetben általában nagyobb a mozgásterünk a csomagok méretét és tömegét illetően. Probléma általában a rövidebb (egy-két hetes), jellemzően repülős nyaralásoknál van, ahol a gépre felvihető, és a poggyászként feladható csomag(ok) mérete és tömege szigorúan korlátozva van. Ha mégis átlépjük a súly-limitet, az súlyos ezrekbe kerülhet légitársaságtól függően.

A legszükségesebbek

Nézzük sorban azokat az eszközöket, amelyeken nem igazán tudunk spórolni. Mobiltelefon, laptop, és ezek töltői. A mobil esetében érdemes figyelni arra, hogy ha használni is szeretnénk, akkor nézzünk utána, hogy a készülékünk működik-e a célország hálózatán (támogatja-e a 850, 1900 MHz-es frekvenciákat, elsősorban Amerikában és Japánban), illetve, hogy a mobilszolgáltatónknak van-e roaming partnere a nyaralás helyén. E kérdésekben forduljanak bátran a szolgáltató hazai ügyfélszolgálatához.

Bármilyen eszköz töltője esetén lényeges szempont, hogy az kompatibilis-e a célország elektromos hálózatával. Egyrészt lényeges a konnektor formája, másrészt pedig fontos, hogy mekkora a hálózati feszültség a választott nyaralóhelyen. Európában általános a 230 volt és az 50 hertz, de a tengerentúlon már érhetnek meglepetések. Mint ahogy a konnektorok formája is sokféle lehet, akár már az öreg kontinensen belül is. Utóbbi esetre általában a hotelben kérhető adapter, de jobb, ha erre előre készülünk.

Notebook

Sokkal érzékenyebb szerkezet, mint a mobil, eltérő bánásmódot is kíván. Egyrészt általában külön táskában is lakik, ami azért praktikus, mert mellé beférhet más sok minden apróság, pl. töltők, memóriakártyák, kártyaolvasó, stb. Több okból is javasoljuk a noteszgép részére a speciális, erre a célra készült táskát. Egyrészt a jó minőségű darabok megfelelő védelmet biztosítanak, másrészt pedig előfordul, hogy vámvizsgálatnál kérhetik, hogy vegyük ki a készüléket, és nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az alsóneműk közé gondosan becsomagolt gépet kell mindenki szeme láttára elővenni. Noteszgépet soha ne adjunk fel poggyászként, mindig vigyük fel a repülőre, ahol biztonságban van, és nincs kitéve sérülésnek. Nem utolsósorban pedig a repülőúton a noteszgép jó szolgálatot tehet: alkalmas akár dolgozni, akár szórakozni.

(PC World)