Indul az elhunytak szociális hálója

Vágólapra másolva!
Az Eons.com szociális hálózat alapítója egy olyan új szájtot indít be, melyen a felhasználók elhunyt rokonaikra, barátaikra emlékezhetnek.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint júniusban induló amerikai webhely létrehozása Jeff Taylor ötlete, aki korábban a Monster.com álláskereső oldalt, illetve az amerikai bébiboom-generáció tagjait célzó Eons.com közösségi szájtot is alapította. Legújabb projektjét, a Tributes.com-ot is a szociális háló oldalvízein indítják útjára, az oldal egyik befektetője a The Wall Street Journal, aki 4,3 millió dollárt fektetett be az ötletbe - számolt be a Wired.

Taylor a magazin online kiadásának úgy nyilatkozott, teljesen biztos abban, hogy a
temetkezéshez kapcsolódó internetes szolgáltatások piaca robbanás előtt áll, bár befektetőinek öt-tíz éves megtérülési időt prognosztizált. A Facebook és a hasonló közösségi oldalakon nem ritka, hogy például egy barát elvesztésekor az elhunyt adatlapján nyilvánítanak részvétet ismerősei, ám a Wired szerint már a kisebb, családi temetkezési vállalkozások közül is sokan kínálnak webes szolgáltatásokat.

Az alapító elmondása szerint a Tributes.com-on böngészhető lesz az amerikai hatóságok által regisztrált elhunytak folyamatosan frissülő adatbázisa (Social Security Death Index) 1936-ig visszamenőleg, így az oldalon elvileg bármely amerikai állampolgár haláláról információt szerezhetnek a látogatók. A szájtra ezen kívül a halál tényét igazoló hivatalos iratok birtokában is regisztrálhatják elhunyt szerettüket a hozzátartozók.

Adatlapjaikon keresztül az ismerősök részvétüket nyilváníthatják az eltávozottak családtagjainak, illetve információkat kaphatnak többek közt a temetés helyéről és időpontjáról is. A szájt szolgáltatásait temetkezési vállalkozók felé is kínálja majd, akik ügyfeleik számára saját szolgáltatásaik mellett kínálhatják majd a netes emlékoldalt. A jelenlegi tervek szerint a feltöltött gyászjelentések örökre az oldalon maradnak, a részvétnyilvánítások azonban öt-tíz évig lesznek elérhetők. A Wired által megszólaltatott amerikai, illetve kanadai temetkezési vállalkozók szerint az online emlékoldalak meglepően nagy forgalmat bonyolítanak, amelyre még a nyilatkozó társaságok sem számítottak előzetesen.