Túl sok a méreg a konzolokban

Vágólapra másolva!
A Greenpeace szerint bár a Microsoft, a Nintendo, és a Sony egyaránt csökkentette játékgépeinek károsanyag-tartalmát, a konzolok még mindig tartalmaznak potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat és nehézfémeket.
Vágólapra másolva!

A környezetvédő szervezet közlése szerint ugyan mindhárom cég játékgépe megfelel az uniós normáknak (az RoHS-direktívának), a masinák még mindig tartalmaznak olyan károsanyagokat, amelyeket veszélytelenekkel kellene helyettesíteni bennük. A Greenpeace a Microsoft Xbox 360, a Nintendo Wii, és a Sony PlayStation 3 konzoljának alkatrészeit vizsgáltatta meg szakértőkkel. Zeina Al-Hajj, a Greenpeace nemzetközi koordinátora szerint a vizsgálatok során leginkább az sokkolta őket, hogy a Nintendo egyáltalán nem rendelkezik semmiféle környezetvédelmi irányelvvel - ezzel a japán konzolgyártó a gyártók "zöld" listájának legaljára került már korábban.

A szakember elmondása szerint a high-tech iparág megváltoztatja az emberek életét, ám ha a gyártók nem veszik komolyan a környezet védelmét, az emberiség igen hamar nagy bajba kerülhet. A Greenpeace vizsgálatai szerint az Xbox 360 és a PS3 konzolok belsejében olyan vegyi anyagok is találhatók, amelyeket egyébként játékokban nem szabad alkalmazni - a konzolok viszont nem minősülnek annak az EU szabályozásainak értelmében.

A környezetvédők vélekedése szerint ez csupán egy joghézag, bár attól függetlenül, hogy játékok-e vagy sem, nem akarnak bennük veszélyes vegyi anyagokkal találkozni. A Greenpeace emellett azt is problémásnak tartja, hogy a vásárlóknak nincs módjuk a régi, megunt masináikat leadniuk a gyártóknak biztonságos megsemmisítés céljából. A szervezet úgy véli, ez azért problémás, mert ezek a játékgépek jelentik a globális e-hulladék leggyorsabban növekvő részét - életciklusuk végén, egy új modell megjelenését követően gyakran kötnek ki a régi gépek a kukában.


A Greenpeace videója a vizsgálatról

Ezzel kapcsolatban a Sony szóvivője a BBC-nek úgy nyilatkozott, a társaság csatlakozott egy ezt célzó programhoz, a European Recycling Platformhoz. A Greenpeace vizsgálatai alapján egyébként a japán cég egyéb termékeiből, például laptopokból és mobiltelefonokból már száműzte azokat a veszélyes anyagokat, amelyek a PS3-ban még megtalálhatók - ennek okát nem is értik a környezetvédők.

A Greenpeace közleményében az áll, a jelenlegi technológiák lehetővé teszik, hogy a gyártók kevesebb veszélyes anyagot tartalmazó eszközöket állítsanak elő - bár ez nem csupán a konzolokra, hanem mindenféle műszaki cikkre igaz. A zöldek egyébként úgy vélekednek, az EU károsanyagok alkalmazását szabályzó RoHS-direktívája nem elég erős, illetve létezése nem elegendő az elektronikai iparág szabályozásához, a környezet védelmének elsődleges prioritást kellene élveznie.