Ezer aprócikk: az internet gyöngyszemei

Vágólapra másolva!
Közhelynek hangzik ugyan, de az interneten tényleg minden fent van. Régi, recsegős hanglemezekről készült felvételek, szerelési útmutató elromlott eszközökhöz, fényképes leírások fájlcserélgető programokhoz vagy éppen hasznos kedvezmények szoftvervásárláshoz. Apró, de annál praktikusabb oldalakból válogattunk össze egy csokornyit.
Vágólapra másolva!

"Árleszállításon vásároltál." - dicsérte meg a Gazdálkodj Okosan szerencsekártyája az ügyes játékost. Az akciókat és felhasználható kupon kódokat gyűjtő RetailMeNot és Software Discount Codes oldalakkal ugyanezt az élményt élheti át az okosan vásárló internetező. A felhasználók által összegyűjtött és a gyártók által ajánlott kedvezményeket listázó oldalak segítségével olcsóbban juthat hozzá a felhasználó a megvásárolni szándékozott szoftverekhez, gyakran féláron vagy még olcsóbban regisztrálhat külföldi domain nevet, sőt ha igazán szerencsés, akkor olyan webboltokat is találhat, amelyekben kedvezménnyel veheti meg azt a programot, amire épp szüksége van. A RetailMeNot még azt is jelzi az egyes kuponok alatt, hogy a felhasználók milyen hányadának működött sikeresen az a kód, így sok felesleges próbálgatástól óvhatja meg magát az ember. A szolgáltatás biztosít az iGoogle egyéni nyitólapba beépíthető kütyüt, Dashboard widgetet Mac felhasználóknak, és könyvjelzőként elrakható speciális gyorslinket is.

A RetailMeNotnak hasznos társai is vannak, például egy pdf-nézegető oldal és egy jelszógyűjtő. Az előbbi a PdfMeNot névre hallgat, és azoknak nyújthat segítséget, akik idegen, Adobe Readerrel nem rendelkező gépen szeretnének elolvasni a remek hordozható formátumban kapott dokumentumaikat.A szolgáltatás spártaian egyszerű, csupán két lapozógombra, egy görgetősávra és egy nagyítást állító csúszkát kapnak a felhasználók, ezzel is jelezve, hogy az oldal csupán gyors átfutásra való, komolyabb olvasásra még mindig az általunk is ajánlott Scribd vagy a Foxit Reader a kényelmesebb.

Közösségi jelszavak névtelen netezőknek

Forrás: [origo]
BugMeNot

A trió leghasznosabb tagja viszont vitathatatlanul a jelszókat és belépési neveket gyűjtő BugMeNot. Az oldal a regisztrációt kérő, felhasználókról adatokat gyűjtő szolgáltatások elszaporodásával jött létre, felületet kínálva az adataikat féltő netezőknek. A legtöbb ingyenes letöltést kínáló, ám belépést kérő oldalhoz található jelszó a BugMeNoton, a teljes cikkeket csupán regisztráció ellenében kiszolgáló nagy nyugati lapok szinte mindegyikéhez találtunk megfelelő azonosítókat, még az ingyenes zenehallgatást lehetővé tevő Deezerhez tartozó adatokat is megosztotta néhány jótét lélek.

A szolgáltatáshoz tartozik saját Firefox kiegészítő, így a netezőket feleslegesen zargató oldalakon akár egy kattintással is beléphetnek a közösségi jelszavakkal a legnagyobb alternatív böngésző felhasználói. A gyűjtemény további szaporításának érdekében igényelhető eldobható, egyszer használatos email cím is a BugMeNoton, ennek segítségével a kéretlen reklámlevelektől tartók is könnyedén feliratkozhatnak új szolgáltatásokra.

Ingyen zene Franciaországból

Forrás: [origo]
Deezer

Nincs többé zene nélkül maradó házibuli, van mivel felvidítani az unalmas irodákat. A Deezer nevet viselő francia netes zeneoldalon úgy hallgathatnak zenét a felhasználók, mintha a saját gyűjteményük előtt ülnének. Az oldal használata még csak kalózkodásnak sem minősül, alkotóinak sikerült megegyezni a francia zenészek közös jogkezelő szervezetével, a SACEM-mel, és néhány kiadóval.

Az oldal felülete rendkívül egyszerű, kezelése a Windows Media Playerhez vagy az iTunes zenelejátszóhoz hasonló. A Deezer zenéi között az oldal tetején található mező segítségével lehet keresni, a találati listánál azonban már kiválaszthatja a felhasználó, hogy az egyes művészek egyes albumait szeretné meghallgatni, vagy a teljes diszkográfia szóljon. Regisztráció után mód nyílik saját lejátszási listák létrehozására és albumok kedvencnek jelölésére is. Az oldal rendelkezik közösségi funkciókkal is, az egymást barátnak jelölő felhasználók ajánlhatnak egymásnak lejátszási listákat és dalokat, ám a Deezer az ilyen extrák nélkül, magányosan is rendkívül hasznos.

Hazánkból nem minden Deezeres zene érhető el, vannak olyan alkotók, akinkél az egyes számokat nem lehet kiválasztani, csupán a webrádió indítását engedi meg a rendszer. Ilyenkor a kívánt slágerek mellett hasonló stílusban játszó zenekaroktól adagol dalokat. Az általunk tesztként kért Offspring dal után a Deezer kellemes skatepunk válogatást állított össze, nincs okunk kételkedni, hogy erre más stílusok esetében is képes.

Pizza a hírolvasóból

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A számítástechnika egyik klasszikus viccét - amely szerinte nem is informatikus az, aki nem próbált még pizzát letölteni - gyilkolta meg a Netpincér internetes kütyüje. Az RSS-hírcsatornákról szóló cikkünkben is bemutatott Netvibes személyre szabható kezdőoldalhoz hozzáadható apró alkalmazás tartózkodási helyünk megadása után listázza az oda kiszállító éttermeket és közvetlen linket biztosít az étlapjaikhoz. Sajnos a kütyü egyelőre nem alkalmas arra, hogy kedvenc pizzáinkat rögtön a Netvibes felületéről rendeljük meg, ám reméljük, hogy egyszer ennek is eljön az ideje. Amíg ez megvalósul, addig csupán arra kell vigyáznia a felhasználónak, hogy ne a gasztroblogok doboza mellé tegye az ételrendelő kütyüt.

Hálózati okosságok

Mindenkivel előfordulhat, hogy az íróasztal hátára csavarozott vagy a polcon elrejtett routerben bele kell piszkálni valamibe, de nem jut eszébe a jelszó. A Phenoelit hackercsapat jelszógyűjteménye iszonyúan hasznosnak bizonyulhat ilyen helyzetekben. A többszáz alapértelmezett jelszót és felasználónevet tartalmazó lista megóvhatja a feledékeny felhasználót a készülék beállításainak törlésétől és az újra beállítás kínjaitól. Tegyük hozzá rögtön, hogy az alapértelmezett jelszavak meghagyása többnyire súlyos felelőtlenségnek számít, hiszen a fenti gyűjtemény a rosszindulatatú behatolók számára is elérhető. Ha már egyszer úgyis a berendezéshez kell nyúlni, érdemes átírni a kódot, hiszen a neten fellelhető jelszónál még az is biztonságosabb, ha egy öntapadós cetlire ragasztva az eszköz alján pihennek a belépéshez szükséges adatok.

Szintén a hálózati eszközöket bütykölőknek lehet hasznos a PortForward.com, ahol a fájlcserélgetéshez vagy éppen távoli munkához szükséges beállításokat magyarázzák képernyőképek segítségével. A megfelelő eszköz megtalálása után azt is kiválaszthatja a kezdő hálózatépítő, hogy milyen alkalmazást szeretne kiengedni az internetre, így teljesen feladatra szabott segítséget kaphat. A PortForward tökéletes segítség lehet akár a teljesen kezdőknek is, az itt található oktatóanyagok az alapfogalmakat tisztázva vezetik el a próbálkozót a helyes beállításokig.

Ezermesterek segítsége

Forrás: [origo]
Obsolete Skills

Az ami elromolhat, az el is romlik Murphy-törvényt kiegészítendő hozhatták létre a Fix It Club weboldalt, ahol különböző háztartási eszközök, elromolni képes tárgyak javításáról szóló remek leírásokat lehet találni. Az oldalt egy barkácskönyvek írásával foglalkozó szerzőpáros tartja karban, akik a jelek szerint nem csupán papíron szeretik megosztani hasznos tanácsaikat a nagyközönséggel. Az oldalon fellelhető leírásokat a problémás eszközök funkciója szerint osztották kategóriákba, így külön oldalra kerültek a háztartási gépek, a játékok, a kerti- vagy épp a sporteszközök. A barkácsolni vágyókat egy beépített Google kereső is segíti, így tényleg nem állhat semmi az útjukba, ha leírás kell a rendetlenkedő mosógép vagy a csörgő-zörgő bicikli megjavításához.

Kevéssé praktikus, ugyanakkor sokkal lenyűgözőbb a Robert Scoble amerikai blogger felhívására elindult Obsolete Skills. A szerkesztők a napjainkra feledésbe merült tevékenységeket gyűjtik össze, hogy ha a lelkes utókornak mégis a kezébe kerülne egy szextáns, egy tárcsás telefon, netalán egy logarléc, tudjon vele valamit kezdeni. A tevékenységek listája rendkívül hosszú, ráadásul egy részükhöz még leírás sincsen, de ettől függetlenül érdemes legalább végigfutni őket és nosztalgiával felidézni milyen volt kazettákról betölteni a játékokat.