Eltűnik a wap, feljövőben a mobilos web

Vágólapra másolva!
Az asztali PC-kre szánt browsere mellett mobiltelefonos böngészőjéről ismert norvég Opera cég statisztikái szerint a felhasználók leginkább közösségi oldalakat, híreket, térképet és időjárási információkat néznek telefonjaikon, wapos szájtokat azonban már alig.
Vágólapra másolva!

A készülékekre ingyenesen letölthető Opera Mini alkalmazás fejlesztői a szoftver 44 millió felhasználóinak böngészési szokásait vizsgálva készítette el statisztikáját. A felmérés szerint a mobiltelefonokról kezdeményezett webforgalom negyven százaléka szociális hálózatok, keresők vagy nagy portálok felé irányul. A közösségi oldalak leginkább az USA-ban, Dél-Afrikában és Indonéziában népszerűek, itt a mobilosok 60 százaléka ezeket éri el mobilinterneten keresztül. Az elavultnak számító wapos tartalmakat alig keresik fel - ezek világszerte a teljes forgalom 23 százalékát generálják.

Az orosz és ukrán mobilnetezők körében a szórakoztató és sportoldalak a legnépszerűbbek, a kínaiak a keresőmotorokat részesítik előnyben, a britek közül nézik a legtöbben e-mailjeiket mobiltelefonról, a készülékről vásárlásokat bonyolítók száma pedig Németországban a legnagyobb. Az Opera elnök-vezérigazgatója, Jon von Tetzchner elmondása szerint az Opera Mini Oroszországban, Ukrajnában és Indonéziában bír a legnagyobb részesedéssel, ezekben az országokban ugyanis sokak kizárólag ezzel a programmal férnek hozzá a világhálóhoz.

Von Tetzchner úgy véli, a WAP technológia számos gyengeségével számos felhasználót elrémített a mobilos internetezéstől, jelenleg 77 százalékos azoknak a felhasználóknak az aránya, akik a "rendes" weboldalakat nézik telefonjukon. Az Opera Minivel például úgy lehet böngészni az eredetileg hagyományos monitorokra tervezett oldalakat, hogy a cég szerverei előbb a kicsi képernyőkön megjeleníthető formára kicsinyítik, alakítják át azokat.