Vágólapra másolva!
A Leicesteri Egyetem kutatóinak kalkulációi szerint legalább négyszer többe kerül sms-ezni, mint amennyiért a Hubble űrteleszkóppal lehet adatkapcsolatot létesíteni - legalábbis az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!

A brit egyetem űrkutatással foglalkozó szakértőjének kiszámolta, hogy az Egyesült Királyságban sokkal drágábban lehet az egyik mobilról a másikra üzenetet küldeni, mint amennyiért a Hubble űrteleszkóppal lehet adatkapcsolatot létesíteni - számolt be a Physorg.com.

Dr. Nigel Bannister az űrteleszkóppal való adatkommunikáció forgalmi díjait vette alapul az összehasonlításhoz, ehhez azonban azt is kiszámolta, hogy egy 160 karakteres sms-üzenet elküldése vagy fogadása 140 bájtnyi adat forgalmazását jelenti. Összehasonlítva a költségeket, a NASA megabájtonként 8,84-85 brit font közötti összegért biztosít digitális összeköttetést az űrteleszkóppal - a jelentős eltérést az okozza, hogy a Hubble és a Föld közötti átvitel nagyjából 8,5 fontba kerül, az viszont, hogy ezt egy végfelhasználó is elérhesse, további költségekkel jár - a végösszeget így becsléssel kalkulálták ki.

Egy megabájtnyi adatforgalom a szakértő szerint 7490 darab sms továbbítására elegendő, ezt az öt pennys egységárral szorozva 374,5 fontos összköltség jött ki, ami mintegy 4,4-szerese a NASA űrbeli adatkommunikációs tarifáinak.