Okostelefonokat hallgatnának le Indiában

Vágólapra másolva!
Kénytelen kiadni titkosító kulcsait a Research In Motion cég az indiai kormánynak, miután az a hálózat bezáratásával fenyegette meg a kanadai céget. - adta hírül az Indiatimes.
Vágólapra másolva!

Az indiai kormány a hónap elején megfenyegette a kanadai céget, hogy amennyiben nem teszi lehetővé a titkosszolgálatok számára a hálózati forgalomba való belehallgatást, bezáratják a szolgáltatást Indiában. A fenyegetés után újra tárgyalóasztalhoz ültek a RIM és az indiai telekommunikációs szakemberek, ennek eredménye ez a mostani megállapodás.

A BlackBerry-k alkotta rendszeren zajló beszélgetések nagy része üzleti forgalom, amely a cégek saját BlackBerry szerverein keresztül történik, így ahhoz a RIM-nek sincs hozzáférése. A magánszemélyek által birtokolt készülékek viszont a kandai cég szervereivel létesítenek kapcsolatot, így ebbe bele tudnak és bele is akarnak hallgatni az indiai hatóságok.

Az üzleti telefonként elterjedt BlackBerry-k 256 kilobites titkosításon keresztül kommunikálnak az internettel, az indiai titkosszolgálatok pedig ennél csak jóval erőtlenebbel lennének képesek boldogulni. Így viszont nem tudják megfigyelni a különböző katonai szervezetek és az évszázados hagyományokra visszatekintő informális, épp ezért a hivatalok számára ellenőrizhetetlen hawala kölcsönrendszert üzemeltetők beszélgetéseit. Az állam megoldásként felajánlotta a használt titkosítás lecserélését is a sokkal gyengébb negyven bites kulccsal működőre. Ez a szakértők szerint alkalmatlan a mindennapokra és használata az elektronikus kereskedelem megszokott biztonságát is megingatná.

A helyzet mégsem egyszerűsödött jelentősen a telekommunikációt ellenőrző minisztérium és a cég megállapodása után, hiszen a digitális magánélethez való jogokért aggódók tiltakozása mellett nemzetközi jogi aggályokat is emlegetnek. Az Indiatimes által megkérdezett szakértők szerint megoldást jelenthetne, ha a RIM az indiai felhasználóit egy ott működő szerverről szolgálná ki, de ilyenre még egyetlen országban sem volt példa.