Százmilliárdot spórolhatnánk Microsoft nélkül

Vágólapra másolva!
Öt év alatt akár százmilliárd forintot is megtakaríthatna a költségvetés, ha a közigazdasági és oktatási szférában áttérne a nyílt dokumentumformátumot ismerő szoftverek használatára - áll egy szakmai szervezet közleményében.
Vágólapra másolva!

A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség (Open Document Format Alliance - ODFA) petícióban követeli a magyar kormánytól, hogy térjen át az Európai Unió által 2010-től irányelvként szabott nyílt dokumentumformátumokra. Az ODFA szerint évi 15-20 milliárd forintnyi összeget takaríthat meg a magyar állam azzal, ha a nyílt dokumentumformátumokat használja (részben azért, mert az ezt a formátumot felismerő szoftverek olcsóbbak, mint a jelenleg használatosak).

Az áttérés eredményeképpen valóságos verseny alakulhat ki a piacon, az állami és céges informatikai büdzsék jóval hatékonyabb módon kerülhetnek felhasználásra, s az elmúlt évekkel ellentétben a hazai informatikai vállalkozások is esélyhez juthatnának hozzájárulva a gazdasági növekedéshez, s jelentősen emelkedne a digitális írástudók száma is. A szövetség csütörtökön adja át petícióját a kormánynak, amely részéről van fogadókészség a megtakarítást jelentő koncepcióra.