Vágólapra másolva!
Magyarországon a szélessávú, vezeték nélküli internet népszerűsége a szolgáltatás megjelenése óta töretlen: 2008 a mobilinternet éve.
Vágólapra másolva!

Mára hazánkban a lakosság túlnyomó része számára elérhető a mobilinternet, még olyan helyeken is, ahol a vezetékes internet egyáltalán nem, vagy csak nehezen kiépíthető. A Gemius Hungary - webanalitikával és forgalomelemzéssel is foglalkozó cég - kutatása szerint 2008 januárját követően februárban ismét a Vodafone mobilinternetes hálózatán keresztül látogatta a legtöbb felhasználó (cookie) a magyarországi weboldalakat. A felmérések szerint a használati arány 37,9%-ról 38,3%-ra emelkedett.

A három szolgáltató egységesen törekszik az egyre növekvő fel- és letöltési sebességek fokozására, az előre kalkulálható fix havidíjakra, esetenként a harmincnapos kipróbálási lehetőségre, a házszám alapján elérhető lefedettségellenőrzésre - mind olyan egyedi szolgáltatások, amelyek által az előfizetők biztosak lehetnek abban, hogy azt a szolgáltatást kapják pénzükért, amely a legmagasabb elvárásoknak is megfelel.

A Vodafone, a T-Mobile-hoz és a Pannonhoz hasonlóan, hálózatát folyamatosan, gyors ütemben fejleszti, a villámgyors szélessávú szolgáltatás megjelenése óta, 10 hónap alatt több mint 100 települést sikerült bekapcsolni a rendszerbe. Köszönhető ez többek között a Vodafone és a Huawei együttműködésének, hiszen a közös munka kezdete, tavaly november óta a Vodafone jelenlegi hálózatának mintegy 80%-a a Huawei segítségével épült.

A 100. település, ahol elérhető a szolgáltató szélessávú vezeték nélküli internethálózata: Gödöllő. A mai napon azonban már 111 településen érhető el ez a hálózat, a nyár elejéig pedig rekordsebességgel, megközelíti a 150 települést. A nagysebességű feltöltési sebességet biztosító Vodafone HSUPA-rendszert 88 magyarországi településen használhatják az ügyfelek, míg a villámgyors, 7,2 mbit/s letöltési sebességű már 30 településen érhető el. A gyors feltöltési sebesség elengedhetetlen a manapság oly népszerű fotók és videók feltöltéséhez.

A hálózat sebességének kihasználásához természetesen szükségesek az ezt kihasználni képes eszközök is; a Vodafone, a T-Mobile és a Pannon jelenlegi kínálatában pedig már minden igényt kielégítő modemek és adatkártyák érhetők el.