Jáksó László: kezeli a programokat, írt is néhányat

Vágólapra másolva!
Jáksó László és Stohl András lesz a Miss World és a Miss Universe szépségversenyek hivatalos magyarországi döntőjének házigazdája. A nagy kihívást jelentő műsor az RTL Klubon kap helyet, és mi arra voltunk kíváncsiak, hogy a Heti Hetes népszerű műsorvezetője hogyan készül az új kihívásra. Mindemellett az is kiderült, hogy Jáksó nemcsak a kamerák előtt, hanem a vágószobában és a számítógép előtt is igen profi módon megállja a helyét, és akkor sem jön zavarba, ha a modern technika vívmányairól, vagy éppen a világháló végtelen lehetőségeiről esik néhány szó.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású gálaest lesz látható élőben az RTL Klubon, A Királynő címmel, ahol együtt dolgozol Stohl Bucival. Mire számítasz?
Van tapasztalatom az Andrissal való munkában. Egyébként is sokat találkozunk, voltam már riportalanya is, mindig is jóban voltunk.

Kihívás lesz ez az új műsorvezetés?
Alapvetően háromféle műsort különböztetek meg: abszolút felvétel, élőszerűen felvett felvétel, és élő műsor. A felvételre szóló műsorokban le szoktak állni, ha kell, ismételnek, ezzel nincs baj, csupán egy másik technika, más típusú tehetséget igényel. Az élőszerűen felvett felvételről menő műsor, mint amilyen a Heti hetes, készítése közben nem lehet megállni, az a filozófiája, hogy mindent pontosan úgy kell csinálni, mintha élő egyenesben menne. Ez egy nagyobb - jó értelemben vett - stresszt okoz, az ember ébren van, odafigyel - ez már kihívás. A legnagyobb próbatétel, mindig, minden körülmények között az élő adás, mert ott valóban mindenből ki kell jönni, mindent meg kell oldani, mert el lehet egyszer-kétszer hülyéskedni valakinek a nevét, de harmadjára már nem jó, ha nem emlékezünk rá.

A műsor májusban látható, milyen terveid vannak utána?
Sok olyan dolgot csinálok, ami nem feltétlen látszik annyira, mint a tévé. Vannak egyéb munkáim, mint például a vágás, amelyek egész nyáron mennek. Ráadásul amíg megy a Heti hetes, addig csak két péntek között tudok elutazni valahova. Minden bizonnyal elmegyünk vidékre, Balatonra, a haverokkal. Aztán ha nyáron egy picit több szabadidőm lesz, lehet, hogy kiutazom külföldre.

Ezek szerint a kamera mögött is megtalálod a helyed. Mi az, ami téged igazán kielégít, tévé, rádió, vágás?
Minden. Nekem ezekről van végzettségem. Ha az ember végignyom egy egyetemet négy évig, akkor annak valószínűleg oka van. Persze élnek emberek, akiket csak a papír érdekel. Én azért jártam a médiaszakra a Színház és Filmművészetin, hogy amit tanultam, azt hasznosítsam, és ennek csak egy része a műsorvezetés. Abban van rendezés, vágás, stb. Ennyi erővel operatőrnek is szívesen elmennék, csak nem tartom magam nagyon jónak ezen a területen. Alapfokon értek hozzá, csak nem vagyok gyakorlott. Lehet, hogy nyafogásnak tűnik, de az előbb felsoroltak érdekesebbek és szórakoztatóbbak, mint a képernyőn ugrálni. Az a legkevésbé az.