Vágólapra másolva!
A navajo indiánok internetszolgáltatója egy gigantikus összegű számlatartozás miatt kapcsolta le a műholdas internetszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hete internet nélkül vannak a navajo indiánok, mivel a rezervátum kétmillió dollárral tartozik az OnSat műholdas internetszolgáltatónak - írja a Forbes. A net nélkül megbénult a rezervátum területén a közigazgatás, az oktatás és egy sor más alapszolgáltatás, amit a műholdvevőkkel feszerelt közösségi házak nyújtottak.

A szolgáltatások kiesése több mint 173 ezer embert érint, akik az USA délnyugati, sivatagos területein élnek egy nagyjából kétharmad magyarországnyi (27 ezer négyzetmérföldes) területen, amely Utah, Arizona és Új-Mexikó határvidékén fekszik. A navajo nemzet a legnagyobb őslakos kisebbség az USA területén, és a gigantikus számlatartozás nem a saját hibájukból alakult ki.

A rezervátumnak egy kormányzati program keretében biztosították az internetkapcsolatot, és az illetékes felülvizsgálati szervek állították le a díjfizetést. A legutóbbi felülvizsgálat során ugyanis kiderült, hogy az OnStat túlszámlázta az indiánokat - egészen pontosan dupla áron adták az internetet -, és a szolgáltatási tender körül is lehetnek szabálytalanságok.

A navajo közösség vezetői közben más cégek ajánlatait is megvizsgálták, hogy kiváltsák valamivel a kiesett szolgáltatást. Az OnSat közölte, hogy bármikor szívesen visszakapcsolja az internetet, ha az indiánok saját zsebből kifizetik a tartozást.