Vágólapra másolva!
A Slashdot híre szerint a Warner Music lemezkiadó egy iparági szakértőt bízott meg annak kidolgozásával, miként lehetne az internetszolgáltatás havidíjába beépíteni a korlátlan, legális zeneletöltés jogdíját.
Vágólapra másolva!

Jim Griffin, a OneHouse LLC cég egyik vezetője korábban azzal a meglepő javaslattal rukkolt elő, mely szerint az internetszolgáltatók már havi öt dolláros, vagyis kevesebb mint ezer forintos díj megfizetésével kvázi megválthatnák ügyfeleik illegális zeneletöltéseit. Bár az elgondolás pontos kivitelezésének lehetőségeit még nem publikálták, Griffin elgondolása alapján az ügyfelek az általuk fizetett extra díj ellenében korlátlanul tölthetnének le zenéket a netről - adta hírül az Ars Technica.

Úgy tűnik, az elgondolásnak lehet némi valóságalapja is, mivel Griffint a Warner Music is megbízta egy, az ötletén alapuló konkrét üzleti modell kidolgozásával - számolt be a Portfolio.com. Griffint a lap szerint három éves megbízási szerződéssel alkalmazzák, ez idő alatt kell kidolgoznia ötletének technikai és üzleti hátterét.

A szakember az online magazinnak nyilatkozva a jelenlegi zenepiacot a borravalóhoz hasonlította: vagy fizetnek egy számért az emberek, vagy nem. Jim Griffin ugyanis úgy véli, hiba a zeneszámokat egyedi termékként értékesíteni, a zenéket ehelyett szolgáltatásként kellene kezelni. Az előfizetésenkénti ötdolláros sápból éves szinten húszmilliárd dolláros alapot lehetne létrehozni globálisan, melyből finanszírozni lehetne a művészeknek és kiadóknak a jogdíjakat. Egy másik lehetséges út, hogy reklámokból finanszíroznák a korlátlan letöltést biztosító rendszert, így akit nem zavarnak a hirdetések, azok akár ingyen is hozzáférhetnének a legális zenékhez.

Azt azonban már csak Griffin is remélni tudja, hogy a lemezkiadók internetes stratégiája a jövőben nem a fájlcserélőket használó végfelhasználók ellen indított perek felé mozdul majd el. A OneHouse cég munkatársa volt egyébként az, aki az első dalt - az Aerosmith rockbanda Head First című dalát - elérhetővé tette az interneten még 1994-ben.

A Portfolio.com által megszólaltatott szakértő, David Barrett úgy véli, Griffin ötlete nem működőképes, mivel már késő rávenni a felhasználókat arra, hogy olyasmiért fizessenek, amihez korábban ingyen hozzájutottak.