Hatszázra nőtt a NAVA-pontok száma

Vágólapra másolva!
Egy gyulai iskolai könyvtárban nyílt meg a hatszázadik hozzáférési pont a Nemzeti Audiovizuális Archívum elektronikus gyűjteményéhez, amelyen keresztül egyre nagyobb európai televíziós archívum érhető el.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptemberben 500 NAVA-pontról lehetett megtekinteni a magyar audiovizuális örökség tárát, 2008 áprilisára 100 újabb regisztráció vált érvényessé. A Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium lett a 600. NAVA-pont, ezzel 2006 óta meghatszorozódott a hozzáférési pontok száma - derül ki a szervezet közleményéből.

A gyűjtemény szabad megtekintése regisztrált oktatási intézményekben, könyvtárakban, múzeumokban, levéltárakban, valamint kép- és hangarchívumokban lehetséges. A NAVA-pontok intézménytípusok szerint kiegyensúlyozott eloszlást mutatnak, hiszen az összes NAVA-pont 46%-a alap- és középfokú oktatási intézményben, 10%-a a felsőoktatásban található, 41%-ot pedig a könyvtárak tesznek ki. A NAVA-pontok többsége Budapesten és megyeszékhelyeken kívül található, ám a fővárosban is 136 különböző helyszínen kereshet, kutathat az érdeklődő a NAVA anyagaiban, elérhetőségük megtalálható az alábbi webcímen: http://nava.hu/navapont/lista.php

A Nemzeti Audiovizuális Archívum tagja többek között a VideoActive projektnek, amelynek célja, hogy a televíziós archívumokat Európa-szerte elérhetővé tegye. A 2009-ig folyamatosan bővülő tartalmú, az európai televíziózás történetét bemutató www.videoactive.eu internetes portál a jövőben még gazdagabb válogatást kínálhat, mivel 2008 márciusában a francia Nemzeti Audiovizuális Intézet (INA) is csatlakozott a VideoActive projekthez.