Fel kell darabolni a Windowst

Vágólapra másolva!
Túl nagy az operációs rendszer kódja, ami túlzottan leterheli a gépeket, és nem is jó mindenre - vélik a Gartner elemzői.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint a Windows "monolitikus" kódja nem tud megfelelni minden elvárásnak: az operációs rendszer túl nagy, túl sok helyet foglal, és túlzottan leterheli a számítógépeket - írja az Electronista. Az elemzők véleménye szerint a jövőben nem tartható fenn az a módszer, hogy a szoftvergyártó egyetlen, univerzális operációs rendszert próbál meg ráhúzni mindenféle gépre. Ezt a problémát jól jelzi, hogy nemrégiben az olcsóbb laptopokhoz visszahozták a Windows XP-t a forgalomba.

Az Eee PC-hez hasonló filléres számítógép-konfigurációkhoz és más céleszközökhöz jobban megfelel egy, a célnak megfelelően kialakított Linux, ami kevesebb helyet foglal, de ugyanolyan funkcionalitást nyújt. A Microsoft a mobil eszközökre sem tudta átírni az operációs rendszerét: a mobilos Windows nem a Vistán, hanem a korábban PDA-kra kifejlesztett Windows CE operációs rendszeren alapul, ellentétben az Apple iPhone-szoftverével, amely a Mac OS X rendszermagját használja.

A Gartner elemzői ezért úgy vélik, a Microsoft következő operációs rendszerét modulárisan kell felépíteni, ami két problémát is megoldana. Egyrészt lehetővé tenné, hogy minden egyes eszközre csak a szükséges mennyiségű szoftvert kelljen telepíteni, másrészt biztonságosabb lenne, mivel az egyes alkalmazások eleve csak bizonyos komponensekhez férhetnének hozzá.

A Microsoft 2010-ben tervezi megjelentetni a Windows 7 operációs rendszert. A szoftvercég még nem árult el róla részleteket, csak annyit: nagyobb váltás lesz, mint Windows Vista - így elképzelhető, hogy valami hasonlóra készülnek, mint amit a Gartner javasol.